Afschaffen opschorting van straf bij verkrachting? 'Best mogelijk' volgens Koen Geens (CD&V)

07/02/16 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:43

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het 'zeker denkbaar' dat het opschorten van straf bij verkrachtingszaken juridisch niet meer toegestaan wordt. Al hangt dat niet alleen van hem af, benadrukt hij.

Afschaffen opschorting van straf bij verkrachting? 'Best mogelijk' volgens Koen Geens (CD&V)

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

Het is zeker 'denkbaar' om opschorting van straf niet langer mogelijk te maken bij verkrachtingszaken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zondag gezegd in 'De zevende dag'.

De zaak van de Gentse radiopresentator die veroordeeld werd voor verkrachting maar opschorting van straf kreeg, deed de voorbije dagen veel stof opwaaien. De rechtbank vond dat het 'niet om een brutale verkrachting' ging en dat de man de signalen van het slachtoffer verkeerd interpreteerde.

Waardepatroon

Rechters moeten zich 'in verbinding stellen met het waardepatroon van de samenleving', oordeelt minister van Justitie Koen Geens. De minister benadrukt wel dat hij zich niet wil uitspreken over de zaak in kwestie. "Dat is altijd moeilijk en gebeurt in eer en geweten, maar is geen vogelpik en is dat in dit geval ook niet geweest."

Een rechter heeft vandaag de mogelijkheid om opschorting van straf uit te spreken. Maar de politiek kan beslissen om die beleidsmarge te versmallen, aldus Geens. "Op dit moment zijn voor verkrachting geen werkstraffen mogelijk, enkel gevangenisstraffen. Ook geen autonome probatie. Volgens Geens is het mogelijk om aan de opschorting van straf te sleutelen, al wijst hij erop dat daarvoor een parlementair debat in de commissie Justitie aan de orde is." "Ik ga dat niet alleen voorstellen vandaag, maar het zou dus denkbaar zijn om de opschorting niet meer toe te laten voor verkrachting", verduidelijkte de CD&V-minister. "Maar dan moeten we dat ook voor een aantal andere misdrijven doen."

Minister beslist niet alleen

Geens beschouwt de intimiteit van de mens als heilig, 'maar een minister van Justitie heeft de plicht om met de meerderheid rustig te praten alvorens hij zich lanceert'. "Opschorting is wat mij betreft best denkbaar, maar ik ben niet alleen."

"Het is aan de politiek om op weloverwogen en niet spektakelachtige manier te beslissen", klonk het. "En dat gaan we doen, dat beloof ik. En snel," beklemtoonde hij. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners