'Afschaffen ecokortingen wel coherent met communautair akkoord'

01/12/11 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:08

Wie de teksten van het communautair akkoord goed leest, stelt vast dat de zes onderhandelende partijen zich daar strikt aan hebben gehouden bij de beslissing om de kortingen voor energiebesparende maatregelen te schrappen, zegt Vincent Van Quickenborne.

'Afschaffen ecokortingen wel coherent met communautair akkoord'

© Belga

De liberale onderhandelaar wees er in De Ochtend (Radio 1) op dat het communautaire akkoord, waarover de groenen mee onderhandelden, voorziet dat de federale regering vanaf 2012 stimuli rond energiemaatregelen kan verlagen en stopzetten. Hij bevestigt het bedrag van 333,2 miljoen euro, maar de tekst voorziet expliciet dat de federale regering de bedragen zelf kan wijzigen, verminderen of beëindigen, aldus Van Quickenborne. Ook SP.A-onderhandelaar Johan Vande Lanotte legde een gelijkaardige verklaring af.

De groenen dreigden om hun steun voor de financieringswet in te trekken als er geen 333,2 miljoen euro voor die maatregelen naar de gewesten wordt doorgesluisd.

De Open VLD-ondervoorzitter benadrukt dat er nog altijd energie-maatregelen blijven bestaan. Hij citeert daarbij het btw-tarief van 6 procent en nog een rist premies en subsidies. "We concentreren ons nu op het meest energie-efficiënte, namelijk dakisolatie", luidde het. Hij hoopt dat mensen nu niet worden afgeschrikt om nog bepaalde investeringen te doen omdat die subsidies wegvallen. Men zal daar op termijn nog steeds bij winnen, aldus Van Quickenborne.

Hij herhaalt dat wanneer de regering 11,3 miljard euro moet besparen, iedereen dat ook zal voelen. Wel hoopt hij dat de kritikasters hem zullen kunnen uitleggen waar zij de 600 miljoen euro willen halen die de besparingen op termijn moeten opleveren. (Belga/TE)

Onze partners