ACOD Spoor plant geen nieuwe acties en keert terug naar sociaal overleg

19/12/14 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

De vakbonden bij het spoor gaan vanaf 2015 normaliter opnieuw naar het sociaal overleg binnen de NMBS Groep. Dat zegt voorzitter Jean-Pierre Goossens van de Vlaamse ACOD Spoor. Er komt voorlopig geen nieuwe stakingsaanzegging.

ACOD Spoor plant geen nieuwe acties en keert terug naar sociaal overleg

Jean-Pierre Goossens © Belga Image

De top van de socialistische spoorbond besprak donderdag wat er moet gebeuren, nu de verschillende provinciale stakingen en de algemene staking van begin deze week achter de rug zijn. ACOD Spoor plant geen nieuwe acties, en kijkt naar het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers op interprofessioneel niveau.

'We gaan afwachten wat er interprofessioneel gebeurt', dixit Goossens. De spoorbonden wachten op een schriftelijk antwoord van Jo Cornu, CEO van vervoersmaatschappij NMBS.

'Vanaf januari gaan we terug naar het sociaal overleg, als het antwoord van Cornu er is.' Goossens verwacht hieromtrent geen problemen. 'De bedoeling is om samen met ACV Transcom terug te keren.'

Besparingen

Eind oktober bliezen de spoorbonden het sociaal overleg bij de NMBS op, omdat ze duidelijkheid wensten over de toekomstige besparingen. Ze waren niet te spreken over Cornu's uitspraken in een kranteninterview waarin hij zij dat het NMBS-personeel niet te duur is, maar wel te weinig uren klopt. In de weken nadien zorgden andere uitspraken voor de nodige gefronste wenkbrauwen. Zo zei hij het met 10 procent minder personeel te willen doen tegen 2024 en waarschuwde Cornu voor een privatisering indien de NMBS de schulden niet onder controle krijgt.

De NMBS moet de komende jaren van de federale regering jaarlijks 663 miljoen euro besparen, of 2,1 miljard euro gecumuleerd. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners