'Aantal vaste medewerkers Senaat van 370 naar 75'

07/05/12 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Daarnaast komt er zowat een halvering van de meer dan 100 tijdelijke politieke medewerkers.

'Aantal vaste medewerkers Senaat van 370 naar 75'

© Belga

Met de hervorming van de Senaat zal volgens quaestor Bert Anciaux (SP.A) het aantal vaste medewerkers van de Hoge Vergadering op termijn dalen van de huidige 370 naar een 75-tal. Hij preciseert wel dat er nog niets is beslist over de inkrimping en benadrukt dat het personeel zich geen zorgen hoeft te maken over jobverlies. Daarnaast komt er zowat een halvering van de meer dan 100 tijdelijke politieke medewerkers.

Dat de hervorming van de Hoge Vergadering consequenties zal hebben, weet iedereen, aldus senator Anciaux, maar daarover zal in de eerste plaats met het personeel worden overlegd.

Een deel van het personeel zou kunnen worden opgevangen in een gemeenschappelijke quaestuurdienst met de Kamer - momenteel hebben Kamer en Senaat elk een aparte dienst -, terwijl mobiliteit naar andere parlementen voor anderen een oplossing zou kunnen bieden.

Er is ook sprake van een tijdelijk kader, al moet een en ander nog worden uitgewerkt in samenspraak met het personeel. Niemand van de vaste medewerkers zal ontslagen worden, luidt het.

Hervorming

Het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming raakte het vorige week eens over hoe de Senaat er in de toekomst zal uitzien. De assemblee zal voortaan geen rechtstreekse verkozenen meer hebben, maar zal bestaan uit 40 gemeenschapssenatoren en 10 gecoöpteerden.

Er wordt ook gesnoeid in de bevoegdheden van de Hoge Vergadering, die bovendien nog slechts acht keer per jaar zal vergaderen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners