'Aantal langdurig zieken dit jaar met 11 procent gestegen' (Securex)

01/12/16 om 04:19 - Bijgewerkt om 04:19

Het aantal langdurig zieken is in de eerste jaarhelft met ruim een tiende gestegen. Dat zegt HR-dienstverlener Securex. Die stijging is volgens Securex de voorbije jaren ingezet en is sterker in de leeftijdsgroep met opgroeiende kinderen.

'Aantal langdurig zieken dit jaar met 11 procent gestegen' (Securex)

De stijging is vooral opmerkelijk bij werknemers met kinderen © Getty Images

Langdurig absenteïsme, waarbij een werknemer meer dan een jaar thuisblijft, is gestegen met 11 procent in de eerste jaarhelft van 2016 (tot ongeveer 3 op de 100 werknemers) vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal korte afwezigheden, van minder dan een maand, en middellange, van een maand tot een jaar, bleef daarentegen stabiel (telkens ongeveer 2 op 100). Op een gemiddelde werkdag zaten zo 7 op 100 werknemers thuis wegens ziekte of een privéongeval.

Volgens Securex, dat onderzoek voerde bij 24.690 werkgevers en 223.056 werknemers, stijgt het aantal lange afwezigheden zowel bij arbeiders als bij bedienden, maar is de stijging sterker bij arbeiders (+12 procent) dan bij bedienden (+8 procent). Securex verwijst daarbij naar het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd, waardoor het aantal ervaren en nog actieve werknemers sneller stijgt bij de groep van de arbeiders.

'Een slechte balans'

Verder blijkt dat vooral het aantal lange afwezigheden in de leeftijdsgroep met opgroeiende kinderen stijgt. Zo is er bij de werknemers tussen 30 en 34 jaar een stijging van 21 procent tegenover 2015 (tot ongeveer 1 op de 100). "Een slechte balans - of integratie - tussen werk en privé ligt vermoedelijk mee aan de basis van steeds meer chronische druk en stress."

Daarnaast wijst Securex op de toenemende vergrijzing als een oorzaak van de stijging van het langdurig absenteïsme. In de groep 60- tot 64-jarigen waren 17 op de 100 werknemers langdurig ziek in de eerste helft van 2016.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners