Aantal kerkdiefstallen stijgt

31/08/15 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Sinds juni krijgt de dienst kunstdiefstallen van de Federale Politie meer meldingen van kerkdiefstallen dan gewoonlijk. Het fenomeen doet zich in alle provincies voor.

Aantal kerkdiefstallen stijgt

De Sint-Germanuskerk in Tienen (zicht vanop de Veemarkt) © iStockphoto

De politie roept op om aandachtig te zijn voor elke verdachte handeling bij een kerk of kapel. De daders zijn misschien ook niet altijd wie je verwacht, waarschuwt de politie. 'Het gaat soms om mensen van 70 jaar of ouder.'

Veel diefstallen in kerken worden niet of te laat aangegeven bij de lokale politie. Nochtans is dit cruciaal in de strijd tegen kerkdiefstallen. Na aangifte bij de lokale politie is het belangrijk om ook de cel kunstdiefstallen van de Federale Politie te verwittigen. Dat kan via de website www.religieuserfgoed.be met het formulier 'aangifte diefstal kunstvoorwerpen uit kerken of kloosters'.

De gestolen kunstvoorwerpen worden na controle door de politie gepubliceerd in een publiek raadpleegbare lijst. Dat vergroot de kans dat ze teruggevonden worden en maakt het gestolen goed minder aantrekkelijk voor de kunstmarkt. De website is een initiatief van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC), het expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel.

Lees meer over:

Onze partners