Aanslagen Brussel: Achtste verdachte werkte op Brussels Airport

18/06/16 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:41

Youssef E.A., de achtste verdachte in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart die vrijdag aangehouden werd, had een job op de luchthaven Brussels Airport. Dat melden de kranten Het Nieuwsblad en La Capitale en wordt bevestigd in gerechtelijke kringen.

Aanslagen Brussel: Achtste verdachte werkte op Brussels Airport

© Belga

De man, een jeugdvriend van Khalid El Bakraoui, had op die manier rechtstreeks toegang tot vliegtuigen op de tarmac. De man was ook bevriend met een andere verdachte, Ali El Haddad Asufi, en zou ook in het appartement in Etterbeek geweest zijn waar de aanslag op het metrostation Maalbeek werd voorbereid.

De 30-jarige Youssef E.A. is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige. Het federaal parket wil voorlopig geen verdere details kwijt over de man maar uit het onderzoek bleek dat hij tot voor kort werkte bij een cateringdienst op Brussels Airport, die de vliegtuigen op het tarmac voorziet van maaltijden.

Op de computer van E.A. werden ook berichten ontdekt die afkomstig zijn van een USB-stick van Khalid El Bakraoui, die zich in het station Maalbeek opblies. Die berichten herinneren er onder meer aan dat op Zaventem elke dinsdag vluchten naar Amerika, Rusland en Israël vertrekken. De drie terroristen die op dinsdag 22 maart de aanslag op de luchthaven pleegden moesten zich elk bij een van de incheckbalies naar die bestemmingen tot ontploffing brengen. Twee van hen, Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui deden dat ook terwijl de derde, Mohamed Abrini zijn explosievenkoffer achterliet en vluchtte.

Op E.A.'s computer werd ook een bericht uit oktober 2015 gevonden waarin aangekondigd werd dat "één van onze broeders op 22 maart 2016 tot de actie zal overgaan".

Bovendien blijkt dat Youssef E.A. zowel bevriend was met Khalid El Bakraoui als met Ali El Haddad Asufi, de verdachte die eind vorige week werd aangehouden. Hij zou beide mannen meermaals ontmoet hebben, onder meer in het appartement in de Kazernenlaan in Etterbeek waar de aanslag op het metrostation Maalbeek werd voorbereid.

Youssef E.A. verschijnt begin volgende week voor de Brusselse raadkamer, die zich dan moet uitspreken over zijn verdere aanhouding.

(Belga/WK)

Onze partners