'Aan het einde van de rit zal iedereen een bonus hebben'

25/10/15 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:43

'Ik maak me sterk dat aan het einde van de rit iedereen een bonus zal hebben.' Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een interview met de Zondag, als reactie op kritiek op de belastingverhogingen. 'De gezondheidstaks is nog maar de eerste stap.'

'Aan het einde van de rit zal iedereen een bonus hebben'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt © BELGA

Twee jaar geleden ruilde Johan Van Overtveldt het hoofdredacteurschap van Trends in voor een onzeker politiek bestaan. Alhoewel. Zijn keuze voor N-VA was weldoordacht. De 60-jarige Antwerpenaar werd als lijsttrekker meteen verkozen voor het Europees Parlement en niet veel later door zijn voorzitter Bart De Wever aangeduid om de zware portefeuille Financiën te beheren in de federale regering-Michel. Weinig waarnemers reageerden verrast. "Al wist ik het zelf maar op het einde van de onderhandelingen. Natuurlijk voel je zoiets wel aankomen. Maar eerlijk: dat wist ik niet toen ik lijsttrekker werd voor het Europees Parlement."

Als een blikje cola met één cent omhoog gaat, zal je geen gedragswijziging krijgen. Is die gezondheidstaks er louter en alleen om de kas te spijzen?

Nee, die taks dient in de eerste plaats om een gedragswijziging te stimuleren. Al is het prijssignaal voorlopig beperkt, dat geef ik toe. Máár: die maatregel staat niet geïsoleerd. Dit is nog maar een eerste stap. Mocht dat niet het geval zijn, dan had u honderd procent gelijk. De verantwoordelijke minister Maggie De Block zal in juni met een allesomvattend gezondheidsplan komen.

Dus moet die taks nog omhoog?

Ik zal niet voor de beurt van minister De Block spreken.

Deze regering heeft intussen heel wat belastingverhogingen doorgevoerd. Dat staat haaks op de verkiezingsbelofte van uw partij. Is dat kies?

Wij doen wat wij beloofd hebben: de belastingdruk gaat omlaag. De tax shift bedraagt 8 miljard. Aan inkomstenzijde komt 1,6 miljard uit efficiëntiewinsten bij de overheid én uit terugverdieneffecten zoals minder uitgaven aan werkloosheid. Dat betekent dus per definitie dat de belastingverlaging groter is dan de belastingverhoging (8 tegenover 6,4 miljard, red).

Voor veel gezinnen, en zeker voor alleenstaanden, zal het hoger nettoloon de belastingverhogingen niet dekken.

Als je rookt als een schouwpijp, drinkt als een tempelier, als een razende rondrijdt met je dieselwagen, en tussendoor ook een esthetische ingreep laat doen, dan zal je onze maatregelen inderdaad voelen.

U maakt er een cliché van. Armoedeorganisaties rekenen uit dat al die belastingverhogingen, zoals die op elektriciteit, meer mensen in de armoede zal duwen.

Ik merk in al die berekeningen vooral veel misverstanden. De btw-verhoging op elektriciteit zit vervat in de index. Dat krijg je dus terug op je loonbriefje. Dat mag je al niet meerekenen. Twee: deze regering trekt 1,2 miljard uit in kader van de welvaartsenveloppe (verhoging laagste uitkeringen, red). En drie: in de jongste begroting zit nog eens 50 miljoen voor verhoging van leeflonen en laagste pensioenen. Ik maak me sterk dat aan het einde van de rit iedereen een bonus zal hebben.

Lees het volledige interview hier.

Onze partners