85% van de Vlamingen is voorstander van een vermogensbelasting

Thomas Piketty © Reuters

De Franse econoom Thomas Piketty is door de redactie van Knack verkozen tot Man van het Jaar. Naar aanleiding daarvan lieten Knack en VTM Nieuws het onderzoeksbureau iVox duizend Vlamingen bevragen over de crisis, de inkomensongelijkheid, het regeringsbeleid én het protest daartegen.

Lees hier waarom de Knack-redactie Thomas Piketty verkoos tot man van het jaar: ‘‘Piketty schreef niet het belangrijkste boek van het jaar, maar van de komende decennia.’

De meningen van de Vlaming over het vakbondsprotest lopen erg uiteen. Ongeveer 55% heeft er begrip voor, zo’n 42% helemaal niet. Bij de leeftijdscategorie tussen 35 en 54 jaar is de steun voor de stakers groot, bij de N-VA-kiezers eerder klein (32%).

‘De resultaten tonen aan dat deze crisis onze samen leving sterk verdeelt’, analyseert politoloog Carl Devos (UGent) in Knack. ‘Veel mensen discussiëren over het nut van de vakbondsacties en daarbij laaien de gemoederen hoog op. De vakbonden moeten uitkijken dat hun acties zich niet als een boemerang tegen hen keren.’

Royale steun voor een ’tax shift’

Uit de enquête blijkt verder dat 85% van de Vlamingen te vinden is voor een belasting op vermogens boven de 1 miljoen euro. Bij CD&V-stemmers is de steun daarvoor nog meer uitgesproken (91 %), maar zelfs bij Open VLD- en N-VA-aanhangers kan ongeveer 78 procent zich erin vinden.

Ook voor een belasting op de winsten uit vermogens of de verkoop van aandelen, blijkt een meerderheid te bestaan, over de partijgrenzen heen. Het doet vermoeden dat de ’tax shift’, waarover zo veel wordt gepraat, in Vlaanderen op een royale steun kan rekenen.

‘Het probleem is dat de eis om een vermogensbelasting nu ‘geframed’ zit bij de oppositie’, aldus Devos. ‘Als de regering zo’n belasting zou aankondigen, lijkt het op een overwinning van de socialistische partijen en dat gunt men hen niet.’

Vier op de vijf Vlamingen persoonlijk getroffen door besparingen

Verder vindt 58% van de mensen die deelnamen aan de enquête dat de inkomensongelijkheid is toegenomen. Zo’n 85% vindt dat de regering de ongelijkheid moet aanpakken.

Vier op de vijf ondervraagden stelt dat ze persoonlijk getroffen worden door de besparingen, en ongeveer even veel vinden dat de besparingen niet eerlijk verdeeld zijn.

Een volledige analyse van de resultaten kan u deze week lezen in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content