80 manifestanten op Pegida-betoging in Antwerpen

01/07/15 om 00:16 - Bijgewerkt om 00:16

Op het Hendrik Conscienceplein in hartje Antwerpen heeft Pegida Vlaanderen voor de tweede keer dit jaar een statische manifestatie gehouden. Er kwamen slechts 80 manifestanten opdagen.

80 manifestanten op Pegida-betoging in Antwerpen

Archiefbeeld van de vorige Pegida-betoging in Antwerpen © Twitter/@WouterBruyns

De betoging was -in tegenstelling tot de eerste begin maart- na positief politieadvies toegelaten door burgemeester Bart De Wever, maar lokte nauwelijks een tachtigtal actievoerders. De manifestatie was opgezet in reactie op de terreuraanslagen van vorige week in het Franse Lyon en het Tunesische Sousse.

De anti-islambeweging had na de aanvraag gezegd sowieso een betoging door de Antwerpse binnenstad te zullen organiseren, toelating of niet, maar koos er na overleg met de politiediensten toch voor om het bij een statische manifestatie op het inmiddels vertrouwde Conscienceplein te houden.

Evenveel omstanders

"We hadden geen zin om opnieuw zoveel GAS-boetes te riskeren", zei Pegida-woordvoerder Kristof De Smet. "Het belangrijkste is dat we onze boodschap kunnen verkondigen als reactie op de recente aanslagen."

Aanvankelijk waren er slechts een stuk of tien actievoerders, na een tijdje groeide de groep toch aan tot een tachtigtal aanwezigen. Ze ontrolden slogans als "Terrorisme moe? Grenzen toe!", "Stop islamterreur" en "Geen djihad in onze straat".

Door de media-aandacht en de vele omliggende horecazaken waren er haast meer nieuwsgierige omstaanders dan manifestanten. De organisatoren hadden vooraf gevreesd voor minder deelnemers dan bij de eerste betoging, hoewel die verboden was, vanwege de vakantieperiode.

Volgens de politie verliep de actie zonder enig incident. Begin maart werden nog 12 relschoppers opgepakt en kregen 227 deelnemers een GAS-pv omdat ze het manifestatieverbod genegeerd hadden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners