7 doden bij ongeval E314: niemand wordt vervolgd

08/03/14 om 07:55 - Bijgewerkt op 10/03/14 om 16:12

Het parket van Hasselt sluit het onderzoek naar het ongeval met 7 doden op de E314 af zonder gevolg. 'Het maakt niet uit wie er aan het stuur zat. Hij is dood en kan dus niet vervolgd worden.'

7 doden bij ongeval E314: niemand wordt vervolgd

Een ongeval op de E314 in Zonhoven kostte het leven aan 7 mensen © BELGA

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijkheid voor het ongeval op de E314 waarbij 7 jongeren om het leven kwamen. Dat meldt VTM. Het parket van Hasselt heeft het onderzoek afgesloten, al is niet duidelijk wie er achter het stuur zat. 'Dat is voor ons niet belangrijk,' zegt het parket. 'De bestuurder is dood en kan dus niet vervolgd worden.'

Zo'n burgerlijke procedure dreigt een enorm juridisch kluwen te worden. Het is zo goed al onmogelijk om vast te stellen wie er aan het stuur zat. Dat is niet af te leiden uit wat overschiet van de lichamen.

In Het Laatste Nieuws getuigt een vriend van de eigenaar van de auto dat hij eerder op de avond zijn sleutels heeft afgepakt omdat hij dronken was. Het is dus zeer goed mogelijk dat er iemand anders aan het stuur van de wagen zat toen het groepje onderweg was naar een feestje in Nederland. Het zal voor de rechtbank in ieder geval niet te bewijzen of de eigenaar dan wel iemand anders met de BMW reed.

Begrafenissen

De zeven slachtoffers zullen vanaf donderdag in vijf plechtigheden begraven worden. Dat zegt Wouter Beke, burgemeester van Leopoldsburg.

De eerste plechtigheid is donderdag voor een van de slachtoffers. "Vrijdag zijn er twee diensten voor twee van de jongeren", aldus Beke. "Zaterdag is er dan nog een plechtigheid voor een slachtoffer apart en eentje voor drie jongeren die samen zullen begraven worden." De gemeente Leopoldsburg wil ook nog voor alle zeven personen samen een plechtigheid houden. "Daarover vergaderen we maandagavond", aldus Beke. "Het tijdstip en de vorm van die bijeenkomst zullen we in overleg met alle raadsleden vastleggen."

4 jongens en 3 meisjes tussen 15 en 23

De zeven slachtoffers van het dramatisch verkeersongeval op de E314 in Zonhoven waren tussen de 15 en 23 jaar oud. Het ging om vier jongemannen van 15, 20, 22 en 23 jaar uit Leopoldsburg, twee meisjes van 15 en 16 jaar uit Leopoldsburg en een 16-jarig meisje uit Hechtel-Eksel.

De jongeren zaten met zeven in de BMW terwijl wettelijk niet meer dan vijf inzittenden toegelaten zijn. Volgens Het Nieuwsblad stierf één van de slachtoffers achterin op de vloerplank tussen de benen van zijn vrienden. Dat moet blijken uit een verslag. Het duurde een hele tijd voor het zevende slachtoffer teruggevonden werd in het wrak. Er zat niemand in de koffer zoals eerder gemeld.

Feestje

De jongeren waren op weg naar een feestje in Nederland. Hun avond was begonnen in een jeugdhuis in Leopoldsburg. De Hasseltse procureur Marc Rubens, die ter plaatse kwam, bevestigde al dat hoge snelheid de oorzaak van het ongeval was.

Voor Leopoldsburg is deze dag een bijzonder trieste dag in de geschiedenis van de gemeente. Daarom werden de vlaggen halfstok gehangen. De gemeente wenst haar medeleven te betuigen aan de families en vele vrienden van de slachtoffers. Bepaalde evenementen werden afgelast.

De identificatie heeft heel wat tijd in beslag genomen omdat de lichamen onherkenbaar waren door de hevige brand van de BMW die achterop een Duitse vrachtwagen was geknald. Het was vooral zaak om de juiste identiteit bij het juiste stoffelijke overschot te plaatsen.

Het noodnummer dat in het leven werd geroepen en waarnaar verontruste ouders en families konden bellen, is afgesloten.

Rouwregister

Vanaf maandag 10 tot en met vrijdag 14 maart kan iedereen zijn medeleven met de slachtoffers betuigen via het rouwregister, dat tijdens de normale openingsuren ter beschikking ligt in het gemeentehuis. Een online rouwregister om gedachten, herinneringen en woorden van medeleven te delen, is nu al beschikbaar op www.leopoldsburg.be.

De dood van de zeven jongeren heeft blijkbaar heel wat losgemaakt en zorgt voor een stroom aan steunbetuigingen, zowel op het onlineregister van de gemeente Leopoldsburg, als op sociale netwerksites. Online zijn er al honderden steunbetuigingen neergepend. De rouwgroep RIP slachtoffers kamp 8 maart 2014 op Facebook telde zondagmiddag ruim 25.000 likes.

Het dodelijk ongeval in Zonhoven zal volgens mobiliteitsorganisatie Touring ook nog een serieuze verzekeringskwestie worden. "Het is wettelijk verboden om met zeven in een gewone personenauto te zitten. Dit zal problemen geven bij het onderzoek en de verdere afhandeling van het dodelijke verkeersongeval op de E314 in Zonhoven. De verzekeringsexpertise zal dus zeker nog heel wat tijd in beslag nemen. Er moet onder meer bekeken worden wie waar in het voertuig zat. Een auto mag niet meer inzittenden tellen dan het aantal zitplaatsen met een veiligheidsgordel", aldus Danny Smagghe van Touring.

Verzekeringen

"Deze problemen komen er nog eens bij naast de smarten en het leed, die een dergelijk dramatisch ongeval met zich meebrengen. Soms zijn er al eens ouders, die met twee volwassenen en vier kinderen op de achterbank in een wagen rijden, maar we willen erop wijzen dat dit niet toegestaan is", vertelt Danny Smagghe. Touring wil ook nog aandringen dat de rijopleiding in ons land geprofessionaliseerd wordt. "Dat gebeurt al in onze buurlanden. We zijn vragende partij voor een rijopleiding in fases, zodat bestuurders met een degelijke training de weg opgaan. Zo leren ze om adequaat te reageren op bepaalde situaties en juist te handelen op de complexiteit in het verkeer", aldus nog Smagghe..

De personenwagen was rond 2 uur achterop een rijdende Duitse vrachtwagen gereden. De vrachtwagen kwam een honderdtal meter verder tot stilstand.

De auto kwam op de pechstrook tot stilstand en vatte onmiddellijk vuur. Enkele inzittenden van de wagen waren nog bij bewustzijn toen het voertuig in brand stond, maar voor hen kon geen hulp meer baten.

Identificatie

De dodelijke balans van het verkeersongeval is intussen bevestigd door commissaris Jan Vervoort van de Limburgse wegpolitie ter plaatse.

Onderaan in het brandende voertuig werd nog een slachtoffer aangetroffen. Dat bleek toen het slachtofferidentificatieteam van de federale politie bezig was met de werkzaamheden in het wrak.

De rechterrijstrook van de E314 richting Heerlen bleef lange tijd afgesloten, zodat de hulpdiensten en de politiemensen hun werk kunnen doen. Het wrak bevond zich op de pechstrook tegen de vangrail.

Rond 1.45 uur was de wegpolitie opgeroepen voor een verkeersongeval tussen een personenwagen en een rijdende Duitse vrachtwagen. De auto, een BMW, reed achter op de vrachtwagen in. Het wrak vloog onmiddellijk in brand.

Leopoldsburg

Voorbijrijdende automobilisten stopten en probeerden het vuur met brandblusapparaten te blussen, maar het vuur verspreidde zich razendsnel. Enkele inzittenden die nog bij bewustzijn waren, schreeuwden om hulp, maar geraakten niet uit het brandend voertuig. De brandweer van Genk kon ook alleen maar de brandende BMW blussen.

Eén van de automoblisten die hulp verleende, was zodanig onder de indruk van de feiten dat hij moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De bestuurder van de vrachtwagen had zijn voertuig meteen aan de kant gezet nadat hij een zware klap had gevoeld. Hij deed verschillende auto's stoppen om de bestuurder hulp te doen verlenen. Ook de vrachtwagenchauffeur verkeert in shok.

De identificatie van de zeven inzittenden verliep zeer moeizaam. Eerst was alleen van de chauffeur geweten dat hij uit de regio Leopoldsburg zou komen. Later bleek dat alle slachtoffers jongeren uit Leopoldsburg zijn.

Crisiscentrum

In Leopoldsburg was een crisiscentrum ingericht, omdat het voertuig ingeschreven stond op een persoon uit Leopoldsburg. Dat maakte de Hasseltse procureur des konings Marc Rubens bekend op de E314. "Het is nu belangrijk dat de juiste linken gelegd worden tussen de slachtoffers en de families en dat hier geen fouten in gebeuren. Het werk van de identificatie heeft absolute voorrang", aldus Rubens.

De E314 in Zonhoven richting Heerlen is rond 11.15 uur vrijgegeven door de wegpolitie. Het wrak van de uitgebrande BMW was toen getakeld en stond afgedekt met een zeil op een takelwagen. (EE)

Lees meer over:

Onze partners