560 euro voor asielzoeker die meteen vertrekt

19/10/15 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:11

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil sneller plaatsen vrijmaken in de opvangcentra. Daarom belooft hij alle asielzoekers die het opvangcentrum meteen verlaten 560 euro maaltijdcheques.

560 euro voor asielzoeker die meteen vertrekt

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © REUTERS

Normaal gezien heeft elke asielzoeker, eenmaal erkend, recht op twee maanden opvang. Tijdens die periode moet hij of zij dan op zoek gaan naar een nieuwe woning. Omdat de opvangcentra momenteel overvol zijn, kunnen asielzoekers die onderdak krijgen bij familie of vrienden ook meteen vertrekken, in plaats van die periode in achting te nemen. "Onze sociale zekerheid trekt vluchtelingen aan. Maar ook het feit dat veel kennissen of familieleden hier al zijn", zegt Francken aan De Morgen en Het Laatste Nieuws. "Ik denk dan ook dat veel mensen hier positief op zullen reageren." In totaal kunnen snelle beslissers twee maanden 280 euro maaltijdcheques per maand krijgen. Iets wat volgens Francken ongeveer driehonderd plaatsen per maand zal opleveren, maar geen aardverschuiving in de opvang zal veroorzaken. Het idee om maaltijdcheques in te zetten, komt doordat dit systeem voor de staat heel wat goedkoper is. Elke vluchteling kost immers veertig euro per dag.

Om de druk op opvangcentra te verminderen, plant de Vlaamse regering ook een wetswijziging, zodat bedrijfsruimten of industriële sites tijdelijk een nieuwe functie kunnen krijgen. Die gebouwen zouden dan worden ingezet voor noodopvang van onder meer asielzoekers, daklozen of burgers die door onvoorziene omstandigheden niet in hun woning kunnen blijven. (Belga/MVM)

Onze partners