50.000 daklozen in België

Van de 50.000 daklozen in België zijn de meesten ‘onzichtbaar’ dakloos, waarschuwt het Daklozen Aktie Komité. Jongeren maken het grootste deel uit van de ‘nieuwe daklozen’.

Het aantal daklozen in ons land neemt zorgwekkend toe. “België telt op dit ogenblik minstens 50.000 daklozen”, zegt Philippe De Craene van het Daklozen Aktie Komité (DAK) in Gazet van Antwerpen. De organisatie trekt aan de alarmbel.

“5.000 van hen leven permanent op straat, ongeveer 500 in Antwerpen en 2.000 in Brussel. Zij zijn een heel zichtbare groep. Maar een veel groter deel van de daklozen, minstens 45.000 mensen, is zo goed als onzichtbaar. Ze hebben geen vast dak boven hun hoofd, maar leven nu eens bij een vriend of familielid, dan weer op straat, dan in een station en zo sukkelen ze verder”, luidt het.

Vastgoed

De toename ligt bij de economische crisis. Jongeren maken de grootste groep uit van de ‘nieuwe daklozen’. “Vooral als ze in een moeilijke thuissituatie zitten, lopen ze risico. In Nederland is het aantal dakloze jongeren opgeklommen tot 6.000. Deze tendens verwachten we ook in België”, luidt het.

Volgens het DAK zijn er maar twee manieren om de problematiek te bekampen: de overheid moet voor meer sociale woningen zorgen en de prijs van vastgoed moet omlaag. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content