'3 op 10 bejaardentehuizen vallen onder afschakelplan - 24.000 ouderen'

19/11/14 om 06:10 - Bijgewerkt om 06:10

Als het afschakelplan geactiveerd wordt bij een dreigend stroomtekort, zullen 3 op de 10 voorzieningen uit de ouderenzorg zonder elektriciteit vallen. Ongeveer 24.000 kwetsbare ouderen zullen getroffen worden. Zorgnet Vlaanderen wil oefeningen organiseren zodat de instellingen voorbereid zijn.

'3 op 10 bejaardentehuizen vallen onder afschakelplan - 24.000 ouderen'

© Belga

Dat meldt koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen. Op een colloquium in Brussel worden de centra woensdag geïnformeerd over het afschakelplan en hoe ze zich daarop kunnen voorbereiden.

Van de getroffen ouderen zijn 17.000 bovendien zwaar zorgbehoevend, zoals bedlegerige, rolstoelafhankelijke en demente ouderen. Voor hen zal een afschakeling verregaande gevolgen hebben, waarschuwt de organisatie.

Zorgnet Vlaanderen oordeelt dat een "afschakeloefening" net als een brandoefening pijnpunten tijdig kan aanstippen.

'Veiligheid'

Daarvoor brengt de organisatie al een aantal punten onder de aandacht, zoals mobiliteitsproblemen bij een stroomonderbreking, door bijvoorbeeld de lift die buiten werking valt. De verwarming zal in vele gevallen uitvallen. Ook zal de communicatie moeilijker gaan, want behalve de vaste lijnen zal ook het gsm-netwerk lijden onder de afschakeling. Bovendien kan de veiligheid in het gedrang komen, omdat de deuren van beveiligde gangen automatisch zullen opengaan.

De wooncentra kregen al een lijst met te nemen voorzorgsmaatregelen, algemene informatie, nuttige contactgegevens, mogelijke problemen met verwante risico's volgens subcategorieën - zoals ICT, verlichting, mobiliteit, voeding, zorg en veiligheid - gekoppeld aan mogelijke oplossingen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners