3 miljard euro voor Oosterweel moet in Vlaamse begroting: 'Serieus probleem' zegt Bourgeois

12/09/14 om 03:08 - Bijgewerkt om 10:01

Als de Europese Commissie zou beslissen dat de Vlaamse regering de uitgaven voor de bouw van de Oosterweelverbinding binnen de begroting moet opnemen, 'is dat een een serieus probleem' zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

3 miljard euro voor Oosterweel moet in Vlaamse begroting: 'Serieus probleem' zegt Bourgeois

Oosterweelverbinding, op een kaart van BAM © Belga

Als de Europese Commissie zou beslissen dat de Vlaamse regering de uitgaven voor de bouw van de Oosterweelverbinding binnen de begroting moet opnemen, "is dat een een serieus probleem". Dat zei minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op de VRT-radio. Maar het project moet hoe dan ook doorgaan. "Die Oosterweelverbinding moet er komen, dit is extreem belangrijk, het fileprobleem moet worden opgelost".

De BAM, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, kreeg van de Europese statistische dienst Eurostat te horen dat het Oosterweelproject, geraamd op 3,25 miljard euro, volgens de Europese begrotingsregels wellicht in de Vlaamse begroting moet. De Europese Commissie moet die stelling nog bevestigen. De Vlaamse regering had gehoopt de verbinding uit de begroting te houden door het project onder te brengen bij de NV Tunnel Liefkenshoek.

Bourgeois: 'Weinig consequent van de EU'

"Dit is weinig consequent van de Europese Unie. Zeker als de nieuwe commissievoorzitter verklaart dat er grote investeringen moeten gebeuren - ik hoor een bedrag vallen van 300 miljard euro, dan maak je het voor een overheid bijzonder moeilijk om investeringen te doen".

Bourgeois is voorstander van strenge begrotingsorthodoxie, maar wil het debat aangaan met de Europese Unie over de huidige regels. "Ik begrijp dat Europa streng optreedt tegen schulden die je aangaat om een gat in de begroting te dichten. Maar als je aantoont dat je begrotingen in evenwicht zijn, waarom kan je dan niet zulke grote, duurzame investeringen financieren met leningen waarvan je de uitgaven opneemt over de periode van de lening die je afbetaalt?".

De minister-president zegt dat er een oplossing gezocht zal worden. Het probleem zou ook nog niet voor meteen zijn: pas op het moment dat de overheid effectief de uitgaven voor de bouw van de Oosterweelverbinding doet, zou het begrotingsprobleem zich stellen.

'Het probleem van de files rond Antwerpen móét worden aangepakt'

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) liet ook al weten dat de verbinding er hoe dan ook moet komen. "Het probleem van de files rond Antwerpen móét worden aangepakt, dat staat duidelijk in het regeerakkoord".

"De vraag is nog maar of deze regels zullen worden bevestigd door de nieuwe Europese Commissie", is te horen bij het kabinet van de mobiliteitsminister. "Als alle projecten van deze omvang in een begroting moeten worden ondergebracht, zal er lang nagedacht worden voor iemand nog iets opstart."

(Belga/RR/SD)

Lees meer over:

Onze partners