25 procent meer ongevallen door winteruur

auto-ongeluk © Belga

Na de invoering van de wintertijd stijgt het aantal ongevallen met voetgangers met 25 procent. ‘Alle weggebruikers moeten wennen aan de donkere avondspits’, aldus het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

De omschakeling van zomer- naar wintertijd doet het aantal ongevallen met voetgangers met een kwart stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), schrijven de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Zwaardere ongevallen

Het BIVV vergeleek de ongevallenstatistieken van 2002 tot en met 2013. Opmerkelijk, elk jaar in november na de invoering van de wintertijd zijn er een kwart meer ongevallen.

Bovendien gaat het ook om zwaardere ongevallen. In de maand oktober sterven gemiddeld 2 voetgangers in het verkeer, in november zijn dat er plots 5 of 6.

Slechte zichtbaarheid

‘Veel heeft te maken met de slechtere zichtbaarheid’, zegt het BIVV. ‘Plots is het donker tijdens de avondspits, dat maakt een stuk gevaarlijker’, weet Sofie Van Damme woordvoerster van het BIVV.

Naast de overgang van zomer naar winteruur, spelen ook slechte weersomstandigheden mee. In november valt er meer neerslag. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content