'2015 is nu al recordjaar voor files'

14/07/15 om 05:51 - Bijgewerkt om 05:51

We hebben nog nooit zo lang in de file gestaan als tijdens de eerste helft van dit jaar. Dat blijkt uit de filebarometer van Touring Mobilis die aangeeft dat er al 607 uur meer dan 100 kilometer files stonden.

'2015 is nu al recordjaar voor files'

© Belga

Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg berichten over de filebarometer.

Om een idee te geven. 607 uur is ruim 25 volle dagen. Zolang hebben er files van 100 kilometer of meer gestaan, op alle Belgische snelwegen samen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de metingen in 1995. Ter vergelijking: in 2012 ging het in de eerste helft van het jaar nog om 394 uur.

Vooral extreem weer verklaart de hoge filecijfers voor dit voorjaar. Zeven van tien topfiledagen hadden met noodweer te maken.

Vrijetijdsverkeer

Maar ook de opeenvolging van stakingen bij het spoor zijn een oorzaak. "Maar wat ons echt verontrust zijn de structurele files", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie Touring, op een toch al verzadigd wegennet. "Dat zijn files die er elke dag staan, ongeacht het weer of verkeersongevallen. Die zijn dit half jaar spectaculair gegroeid." Daarbij komt het toenemende vrijetijdsverkeer tijdens de de spits en de files. Eén op drie auto's in de file is op weg voor vrijetijdsverkeer. En dat aandeel neemt volgens Smagghe toe.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners