15.000 jongeren ruilen vandaag de schoolbank in voor uw job

© /

Ongeveer vijftienduizend jongeren tussen 15 en 20 jaar nemen vandaag voor één dag de job van een volwassene over voor het goede doel. Ook Knack.be doet mee aan de actie.

Josefien Truyers werkt vandaag voor één dag op de redactie van Knack.be in het kader van Zuiddag.

Onder leiding van Ellen Dereymaeker en Lies Corneillie, eerste opvolger Vlaams parlement in Leuven voor Groen, gaan vandaag vijftienduizend jongeren uit 160 verschillende scholen aan de slag voor Zuiddag, ondertussen een steeds groter project in Vlaanderen en Brussel.

De jongeren krijgen de kans om te ervaren hoe de toekomst eruit zal zien, of om één dag de job van hun dromen uit te voeren. In ruil daarvoor betaalt de werkgever 40 of 50 euro. De opbrengst gaat naar een goed doel, dit jaar Theatre Day Productions in Gaza.

Zuiddag kent jaar na jaar een steeds grotere populariteit (In 2006 werd Zuiddag nog georganiseerd voor 8 scholen). Meer en meer bedrijven, particulieren en scholen geven jongeren de kans om bij hen een dag te komen meedraaien. Zo stelt de Ugent bijvoorbeeld jobs als wetenschapsjournalist beschikbaar. Wouter Torfs, CEO van schoenenketen Torfs, stelt zijn eigen functie open. Ook culturele huizen als Muntpunt en Braakland zetten hun deuren open voor enthousiaste medewerkers. MNM, Studio Brussel, VRT en sociale media geven eveneens hun taak eens uit handen.

Minister voor een dag

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking, geeft 2 jongeren de kans een dag met hem mee te beleven. KV Kortrijk zocht een marchandiseverkoopster, Haven Oostende matrozen. Talloze burgemeesters en schepenen nemen ook deel aan Zuiddag.

De deelnemende jongeren zijn tussen 15 en 20 jaar oud en zitten in hun voorlaatste of laatste jaar van de humaniora. Zij zoeken zelf hun job en komen dus vaak voor het eerst in contact met een cv opstellen en solliciteren. Dat is handig, nu krijgen ze immers nog hulp van bijstaande leerkrachten, in de toekomst zullen ze dit allemaal zelfstandig moeten uitvoeren.

Theatre Day Productions, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, helpt jongeren in Gaza. Door middel van theater krijgen zij de kans om zich anders uit te drukken dan ze gewend zijn. Ze hebben een veilige plaats om naartoe te gaan en zich uit te leven op een andere manier dan met stenen naar soldaten gooien. Onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat ze minder gewelddadig zijn, meer zelfvertrouwen hebben en betere punten op school behalen.

Heel wat Europese landen nemen deel aan soortgelijke organisaties, met als voorloper Noorwegen. Operation Day’s Work in Denemarken en Italië, Acktion Tagwerk in Duitsland en One Days Work in Nederland zijn enkele voorbeelden van tegenhangers.

Palestijnse jongeren

Er had normaal dit jaar ook een uitwisseling plaatsgevonden tussen een aantal Vlaamse jongeren en een aantal jongeren uit de Gaza-strook. Dit is niet kunnen doorgaan vanwege de constante dreiging van geweld in Gaza. Een aantal Palestijnse jongeren heeft, met de nodige omwegen, België toch kunnen bereiken.

Josefien Truyers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content