12 procent 18-jarigen kent einddatum WO I niet

Adolf Hitler, links vooraan, was ordonnans tijdens de Eerste Wereldoorlog. © Hitler

12 procent van de Vlaamse 18-jarigen weet niet wanneer de Eerste Wereldoorlog eindigde. Dat blijkt uit een onderzoek van het Eén-programma Volt.

1.111 leerlingen werden door het vrt-programma Volt ondervraagd over hun kennis van de Eerste Wereldoorlog. Een maand eerder hadden ze de leerstof moeten studeren, maar toch waren er al wat gaten in de kennis.

Zo wist vijf procent niet meer wanneer WO I begon. Op het moment van de ondervraging was er net veel aandacht in de media voor de miss België-kandidate die dacht dat de wereldoorlog in 2004 begon. 12 procent gaf een ander jaartal dan 1918 als einddarum voor de oorlog.

Bondgenoot Duitsland

Tussen de verschillende richtingen is er geen merkbaar verschil, maar in de scholen in en rond Ieper wordt wel iets beter gescoord.

Andere opmerkelijke cijfers: slechts 3 op de 10 is in staat de juiste bondgenoten van België aan te duiden. 2 procent duidt zelfs Duitsland aan als bondgenoot. Toenmalige tegenstanders Oostenrijk-Hongarije worden door 15 procent van de leerlingen aan de kant van België geplaatst. 1 op 6 zet ook het neutrale Zwitserland aan onze zij.

15 procent geeft een andere datum dan 11 november als dag waarop in België jaarlijks de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht en 17 procent weet niet waarom 11 november de dag is waarop de oorlog wordt herdacht.

Klaproos

4 op 5 van de leerlingen weten dat tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst chemische wapens gebruikt werden op grote schaal. Toch denkt 11 procent dat de atoombom al werd ingezet tijdens de eerste wereldoorlog. (12 procent denkt een splinterbom).

22 procent van de leerlingen denkt dat koning Albert I tijdens de oorlog het land ontvluchtte, terwijl hij in realiteit meevocht met de Belgische soldaten en bijna 1 op 4 leerlingen weet niet dat Hitler het Duitse leger diende tijdens de eerste wereldoorlog en dus mee aan het front actief was.

Nog opmerkelijk: in Ieper, waar de klaproos toch alomtegenwoordig is, weet 18 procent van de leerlingen niet dat de bloem het symbool is van de slagvelden. 22 procent van de leerlingen van andere scholen gaven onder meer cactus en waterlelie als antwoord. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content