11 julitoespraak Peumans: 'Nota Di Rupo brengt tweetaligheid Brussel in gevaar'

11/07/11 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:08

De voorstellen in de nota van formateur Elio Di Rupo brengen de wettelijke tweetaligheid van Brussel in gevaar, zegt Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) in zijn 11julitoespraak.

Naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap pleite Peumans op het Brusselse stadhuis voor moedige hervormingen die toelaten om de hoofdstad beter en efficiënter te besturen.

De band tussen Brussel en Vlaanderen stond centraal in de toespraak van Peumans. Die band is lang niet evident: veel Vlamingen zien Brussel louter als een verfranste stad met criminaliteit en grootstedelijke problemen.

Door de sterke bevolkingsaangroei zijn de uitdagingen in Brussel groot, aldus Peumans. De problemen van Brussel hebben een flinke dosis tolerantie en moed nodig, zegt hij nog.

Peumans: 'Vlaanderen laat Brussel niet los'Dat Vlaamse politici Brussel links laten liggen, klopt niet, zei Peumans. Jaarlijks trekt Vlaanderen 670 miljoen euro uit voor onder meer onderwijs, cultuur en kinderopvang in de hoofdstad. Vlaanderen wil die rol blijven opnemen, maar de nota van formateur Di Rupo zou dat moeilijker maken, zei Peumans.

'Onze Vlaamse vertegenwoordiging in het bestuur van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest wordt in dit voorstel de facto uitgehold. Brussel krijgt er wel jaarlijks bijna 600 miljoen euro bij', zei de parlementsvoorzitter. Of nog: 'Vlaanderen laat Brussel niet los.' Maar ook dat Brussel niet enkel de hoofdstad van Vlaanderen is, maar ook van de andere gemeenschappen.

Interne Brusselse staatshervorming

Peumans pleit voor een interne Brusselse staatshervorming die het bestuur efficiënter maakt. Zo'n hervorming is in de nota-Di Rupo niet terug te vinden. 'Ik bespeur in deze voorstellen geen moedige maatregelen om Brussel efficiënter en vooral beter te besturen.' (Belga/SD)

Onze partners