11.11.11: ‘Moedersterfte los je niet op met een muskietennet’

De 11.11.11.-campagne vindt steevast plaats rond Allerheiligen © BELGA

11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, voert dit jaar campagne voor een betere gezondheidszorg in het Zuiden. Dat maakte 11.11.11 maandag bekend.

Volgens 11.11.11 moeten maar liefst 1,3 miljard mensen het wereldwijd zonder gezondheidszorg stellen. Het gaat vooral om mensen in ontwikkelingslanden.

De cijfers

  • 90 procent van de globale ziektelast is gesitueerd in ontwikkelingslanden.
  • 12 procent van het wereldwijde gezondheidsbudget gaat naar dat gebied.
  • In de Filipijnen overlijden 6 op de 10 mensen zonder ooit een dokter gezien te hebben, eenvoudigweg omdat die te veel kost.
  • Om kindersterfte in te dijken en aan moederschapszorg te doen, bedraagt het budget slechts 2,25 dollar per hoofd per jaar.

11.11.11 voert daarom dit jaar campagne met de slogan ‘Santé!’ voor een betere gezondheidszorg in het Zuiden. Er zijn 800 acties in heel Vlaanderen. Vrijwilligers trekken van 4 tot 13 november, de periode rond Allerheiligen, de straat op om fondsen te werven. Ook is er een mediacampagne, met affiches in stations of op bussen van De Lijn, en met tv- en radiospots. Erika Van Tielen en Kristien Hemmerechts zijn enkele gezichten van een socialemediacampagne. Een petitie verzamelde al meer dan 7.500 handtekeningen.

Doel is om ervoor te zorgen dat iedereen in de wereld op minder dan een uur in een gezondheidscentrum raakt, waar vervolgens voldoende geneesmiddelen en medisch personeel zijn. Maar in de eerste plaats is het 11.11.11 erom te doen de gezondheidssystemen in het Zuiden structureel te versterken.

‘Op dit moment gaat 48 procent van de ontwikkelingssamenwerking naar specifieke ziektes, zoals aids en malaria’, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. ‘Dat is belangrijk, maar wat met de versterking van de gezondheidssystemen? Voor kindersterfte en moederschapszorg blijft slechts 2,25 dollar per hoofd per jaar over. Moedersterfte los je niet op met een pilletje of een muskietennet.’

Ontwikkelingslanden moeten daarom maximaal ondersteund worden om een structurele gezondheidszorg uit te bouwen, naar het voorbeeld van België. Ook is het noodzakelijk om basisgeneesmiddelen niet langer decennialang te patenteren. Er moet daarnaast op een juiste manier geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling: in onderzoek, niet in de producent. Ten slotte pleit de koepel ervoor om gezondheidszorg buiten handelsakkoorden te houden. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content