10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

22/12/14 om 06:56 - Bijgewerkt op 17/12/14 om 15:31

Welke aankomende vrouwelijke talenten van eigen bodem zullen volgend jaar bevestigen en welke gevestigde waarden worden nog invloedrijker? Knack.be doet een voorspelling.

In 2014 was het feminisme opnieuw hot: zangeres Beyoncé uitte zich als vrouwenvoorvechtster, actrice Emma Watson gaf voor de Verenigde Naties een opmerkelijke speech over gendergelijkheid en Annemie Struyf kaartte samen met Evy Gruyaert het seksisme in eigen land aan, dat ondanks de invoering van de anti-seksismewet nog steeds onderhuids sluimert.

Is dit het begin van een nieuwe feministische golf? Misschien wijst 2015 het uit met onderstaande vrouwen die volgens onze mening het nieuwe jaar zullen kleuren, enerzijds omdat het aankomende talenten zijn, anderzijds omdat ze dankzij hun expertise of functie nog invloedrijker kunnen/zullen worden.

Meyrem Almaci, voorzitter van Groen

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Belga

Meyrem Almaci (38) loopt al jaren in de kijker als boegbeeld van Groen. Ze is een gepassioneerde en sterke debater en stortte zich de voorbije jaren vooral op financiële dossiers. Meer bepaald in de Dexia-commissie trok ze fel van leer. Almaci moest dit jaar in de Knack powerlist van machtigste en invloedrijkste allochtone landgenoten enkel Elio Di Rupo laten voorgaan. Als nieuwe voorzitter van Groen begeeft ze zich de komende jaren op het hoogste politieke niveau.

Zuhal Demir, N-VA-parlementslid

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Belga

De N-VA-politica kreeg geen ministerportefeuille in de nieuwe federale regering, maar ze liet zich wel al meteen opmerken tijdens de opening van het politieke jaar in het parlement waar ze Laurette Onkelinx (SP.A) de mond snoerde. "Ik pik absoluut niet dat u blijft zeggen dat Theo Francken een racist is. Ophouden!" Demir (34) is van Turks-Koerdische origine en is sedert januari 2013 voorzitter van het district Antwerpen. N-VA telt weinig vrouwelijke toppolitici, maar met Demir is de opvolging voor Liesbeth Homans verzekerd.

Marianne Thyssen, eurocommissaris

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Belga

Thyssen (56) is sinds 1 november de Belgische eurocommissaris in de Commissie-Juncker. In ruil voor die post moest Kris Peeters verrassend het premierschap opgeven. Vriend en vijand prijzen Thyssen voor haar niet geringe rol in de totstandkoming van de bankenunie, die gezorgd heeft voor de relatieve stabiliteit in de eurozone. Met haar portefeuille van Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit zit ze in de inner circle van de Europese macht. Dat betekent dat de lijn voor België naar de Europese Commissie een stuk korter is.

Karen Damen, tv-persoonlijkheid

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Belga

De K3-'spring in 't veld' gaat sinds ze dit jaar 40 werd hoe langer hoe meer haar eigen weg. Het voorbije jaar dook ze al in verschillende tv-programma's op en in 2015 krijgt ze haar eigen programma op Vijf, waarin ze twee maanden lang het perfecte leven leidt. Oftewel: een gelukkig leven zoals de experts voorschrijven. Daarnaast werkt Damen ook aan een debatprogramma voor Vier, samen met Gilles De Coster.

Emma Plasschaert, zeilster

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Belga

De 21-jarige zeilster Emma Plasschaert uit Oostende is de gedoodverfde opvolgster van olympisch medaillewinnaar Evi Van Acker. Plasschaert werd in 2013 tiende op haar eerste wereldkampioenschap in China. Op het WK in Oman wil ze in 2015 nog beter doen. Daar valt ook de beslissing over welke zeilster België mag vertegenwoordigen op de Spelen in 2016.

Anne Zagré, hordenloopster

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Belga

Terwijl de vrouw die we vorig jaar als beloftevol jong talent naar voor schoven, Nafissatou Thiam, dit jaar bevestigde met de Gouden Spike, kreeg de 24-jarige hordenloopster Anne Zagré de Zilveren Spike. Zagré liep dit jaar op het onderdeel 100 m horden maar liefst 40 races waarvan 28 op Amerikaanse bodem waar ze studeert. Ze nam eerder ook al deel aan de Olympische Spelen in Londen waar ze de halve finale bereikte. Tussen haar examens door blonk ze ook nog uit op de Memorial en volgens kenners zit er nog marge op haar prestaties.

Naomi Velissariou, theatermaakster

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

Naomi Velissariou won de Theater Aan Zee Jong Theaterprijs 2014 met A tragedy en heeft alles om een steractrice te worden: klasse, een zwoele, dramatische blik, gekte en een neus voor ijzersterke vrouwenrollen waar ze zich als een leeuwin in vastbijt.

Joke Emmers, actrice

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Vier

De 24-jarige Joke Emmers is een aanstormend talent dat al in de prijzen viel op Theater Aan Zee. Maar ook televisiezender Vier merkte haar al op en schakelde haar in voor enkele hilarische sketches. Ze is immers een van de lievelingsactrices van Jan Eelen. Emmers speelde mee in de Nederlandse serie Charlie en dit seizoen is ze onder meer te zien in You may kiss the Bride, 'feelgoodtheater' waarin de mooiste liefdesscènes uit de (theater)geschiedenis gespeeld worden.

Charlotte De Cock, kunstschilderes

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

© Lee Cooper

De 27 jaar oude Charlotte De Cock is model (ze is het gezicht van de Belgische campagne van het Britse denimlabel Lee Cooper), dj, festivalorganisator, maar ook schilderes. Meer nog: Luc Tuymans is grote fan. In de reeks 'The Thirteen Masters' schilderde ze dertien Antwerpse mannelijke cultuuriconen, van Tom Barman tot Robbe De Hert. De expo is momenteel te zien in de Kloosterstraat in Antwerpen.

Maya de Bij, wereldster

10 vrouwen om naar uit te kijken in 2015

Het Duitse bijenvrouwtje Maya, dat in 2008 in handen kwam van de Vlaamse productiemaatschappij Studio 100, is ondertussen in 160 landen te zien op tv. Eind 2014 kwam ook de 3D-langspeelfilm 'Maya: Eerste vlucht' uit. Het sympathieke bijtje zou in 2015 weleens de wereldwijde doorbraak voor Studio 100 kunnen betekenen, wanneer de film ook in de rest van de wereld te zien zal zijn (de film komt uit in 103 landen, in Rusland alleen al in 1.000 zalen). De kans dat het Studio 100 lukt om de wereld te veroveren is in ieder geval groter met een schattige tekenfilmfiguur, dan met een sprekende hond uit Vlaanderen.

Lees meer over:

Onze partners