Amsterdam houdt plekken vrij voor anti-Piet-betogers

15/11/13 om 22:48 - Bijgewerkt om 22:48

Tijdens de intocht van Sinterklaas zal Amsterdam diverse plekken vrijhouden voor demonstraties. Volgens burgemeester Eberhard Van der Laan valt dat onder de vrijheid van meningsuiting.

Amsterdam houdt plekken vrij voor anti-Piet-betogers

Wie niet van Zwarte Piet houdt, krijgt in Amsterdam een speciale plek om te demonstreren. © Thinkstock

De politie zal niets doen aan anti-Piet-betogers, zegt burgemeester Van der Laan in een interview met stadszender AT5: "Ook niet als ze T-shirts aanhebben met daarop Zwarte Piet is racisme."

Niet overal demonstreren

Van der Laan zegt dat er wel grenzen zijn aan de vrijheid om te demonstreren. "Waar wij de grens trekken, is als het verstoring wordt of als kinderen in de war gebracht worden als ze iets roepen. En dan is de afspraak: je moet twintig meter verderop staan."

De burgemeester geeft aan dat het niet mogelijk is om overal te demonstreren vanwege de beperkte ruimte in de binnenstad. Demonstranten kunnen daarom bijvoorbeeld terecht op het Beursplein. "Dat is vlakbij de intocht en dat is voor een demonstrant waardevol", zegt Van de Laan. Hij denkt niet dat de politie weer de fout in gaat met de arrestatie van demonstranten, zoals tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Relschoppers op kinderfeest

Eerder vandaag werd bekend dat politieafdelingen in het hele land de Sinterklaasintochten extra goed in de gaten zullen houden. Zij zullen maatregelen nemen tegen relschoppers die het kinderfeest willen verstoren.

Bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht in 2010 werden Zwarte Piet-demonstranten aangehouden, onder wie Quincy Gario. Hij werd hardhandig opgepakt en meegenomen met agenten omdat hij een shirt droeg met daarop 'Zwarte Piet is racisme'. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners