Cultuur Acteur en televisiemaker Sieg De Doncker: ‘Ik volg het nieuws zo weinig mogelijk op vakantie’
Cultuur In memoriam Leonard Lauder (1933-2025): ‘Als je een goed idee hebt, laat niemand dat uit je hoofd praten'
Boeken Voorpublicatie: 'Sam Altman was niet degene die de code had geschreven. Hij was de visionair, de evangelist en de dealmaker'
Cultuur De twijfels van historicus en schrijver Anaïs Van Ertvelde: ‘Bij grote levensbeslissingen kan ik perfect mijn buikgevoel volgen’
Cultuur Cultuur Vlaamse cultuur: eindelijk gaat het eens niet over subsidies en potjes Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez wil dat de sector een maximale artistieke vrijheid kan blijven genieten. Maar culturele organisaties moeten zich opmaken voor meer samenwerking: met elkaar, met kleinere spelers, met en voor de diverse Vlaamse bevolking.
Boeken Boeken Bart Van Loo: ‘10 jaar na de biografie kijken we anders naar Napoleon' Bart Van Loos klassieke Napoleon-biografie uit 2015 verschijnt in Frankrijk in een herziene uitgave. In het nawoord staat hij stil bij wat er in tien jaar tijd is veranderd in onze kijk op de Franse keizer.
Cultuur Cultuur Comedian Bas Birker: ‘Ik ben een wandelende hechtingsproblematiek’ Bas Birker is comedian. Hij kondigde zopas zijn nieuwe comedyshow Twee procent aan, die in november in première gaat.
Cultuur Cultuur Vrienden Bart Van Loo en Geert Hellings: ‘Mark Knopfler van Dire Straits bracht ons samen’ Hun vriendschap ontstond in 2014 op een parking in Kapellen. Sindsdien gaan schrijver en performer Bart Van Loo en gitarist en filmcomponist Geert Hellings zowat elk jaar met hun gezinnen op vakantie. Een gesprek over uiteenlopende onderwerpen als AI, een kapotte stoel en Van Loo’s debuut als muzikant.
Cultuur Cultuur De twijfels van schrijver Lieven Stoefs: ‘Ik twijfelde lang over mijn taal, terwijl ik taal nu als een houvast zie’ ‘Ik heb nu twee romans geschreven waarin veel autobiografisch elementen zitten’, zegt Lieven Stoefs. ‘Toch heb ik lang getwijfeld of ik bepaalde dingen uit mijn jeugd wel mocht aanraken in mijn schrijven.’
Cultuur Cultuur De twijfels van schrijver Jo Komkommer: ‘Ik dacht altijd dat Ilja Leonard Pfeijffer een exuberante, flamboyante mens was’ ‘Bij ons thuis dachten we heel clichématig over Duitsers’. Schrijver Jo Komkommer geeft eerlijk toe dat hij vroeger wel al eens in stereotypen geloofde. Tot hij aan de balie van een hotel werkte en zijn mening regelmatig moest herzien.
Cultuur Cultuur In memoriam Joeri Grigorovitsj, revolutionaire choreograaf in het Russische Bolsjoj In Moskou overleed Joeri Grigorovitsj aan een longontsteking. De revolutionaire Russische choreograaf bestierde decennia lang het vermaarde Bolsjojtheater als een – niet eens verlicht – despoot. Het icoon – geboren tien jaar na de Oktoberrevolutie en drie na de dood van kameraad Lenin – komt uit Sint-Petersburg. Zijn vader: boekhouder. Zijn moeder: huisvrouw met een …
Cultuur Cultuur Afscheid van Michael B. Tretow, vijfde lid van ABBA: ‘Hij had een visie op klank nog vóór wij die zelf hadden’ Michael B. Tretow, de geluidstechnicus van de Zweedse popgroep ABBA is op 80-jarige leeftijd overleden.
Cultuur Cultuur TV-presentatrice Dina Tersago: ‘Mijn deelname aan Miss België was een soort “foert”’ Dina Tersago is tv-presentatrice. Ze is nu te zien in Ze zeggen dat en Huis gemaakt, beide op VTM.
Cultuur Cultuur De twijfels van zangeres Jo Lemaire: ‘Hoe ouder ik word, hoe meer ik als artiest naar de essentie wil gaan’ ‘Ik dacht vroeger altijd dat het gras groener was aan de overkant’, zegt Jo Lemaire. ‘Misschien kwam dat omdat ik als kind al gefascineerd was door de boeken van Alexandra David-Néel.’
Cultuur Cultuur Willen Belgische musea nog wel kunstwerken uitlenen aan de VS? ‘Het is belangrijk dat culturele instellingen blijven samenwerken’ De beslissingen van president Trump over de Amerikaanse culturele sector hebben ook gevolgen voor Europa. Toch maken Belgische musea zich voorlopig geen zorgen over het uitlenen van kunstwerken aan Amerikaanse musea. ‘Laten we hopen dat dat zo blijft.’
Cultuur Cultuur Muzikant Frank Vander linden: ‘Amerika is al heel mijn leven het beloofde land’ Frank Vander linden is zanger en muzikant, als frontman van De Mens en solo. Hij was recent te zien in Liefde voor muziek op VTM.
Boeken Boeken De twijfels van Ninove-chroniqueur Geert Foutré: ‘Vandaag arriveert de halve wereld in Ninove, of tenminste toch half Brussel’ Geert Foutré is chroniqueur van ‘Land van Nienof’. Vandaag staat hij als leraar godsdienst voor de klas in een jezuïetenschool in hartje Molenbeek: ‘Ik ben in mijn jonge jaren gelovig geworden’.
Cultuur Cultuur Fritz en Lieven Tavernier: ‘Papa, er zijn een paar dingen die me van het hart moeten’ Op het eerste gezicht lijken ze niet op elkaar. Fritz Tavernier is groot, streetwise, een rapper. Zijn vader Lieven stiller, kaler, een singer-songwriter uit de goede oude doos. Iemand die veel te weinig op de radio komt, maar wel ooit klassiekers als De eerste sneeuw en De fanfare van honger en dorst neerkrabbelde.
Cultuur Cultuur In memoriam, make-upartiest Greg Cannom: vijf Oscars op de schouw, maar geen cent meer op de bank In Palm Springs overleed Greg Cannom op zijn 73e. Als een van ’s werelds beste make-upartiesten won hij vijf Oscars. Maar alle Hollywood-glitter lag in zijn laatste jaren ver weg.
Cultuur Cultuur Uniek winkelinterieur uit 1929 verwoest in Antwerpen: ‘Het is om moedeloos van te worden’ Het winkelinterieur van Slagerij Pauwels was heinde en verre bekend. Zelfs Bart De Wever prees het. Maar u kunt het nooit meer zien. Het werd onlangs in alle stilte gesloopt.
Boeken Boeken Bart De Wever (N-VA): ‘Spreek het uit: “Ik, Maarten Boudry, ben een rechtse bal”’ Met zijn nieuwste, messcherpe boek Het verraad aan de verlichting toont Maarten Boudry opnieuw dat hij een gedreven polemist is, en zelfs een moeilijk te negeren publieke intellectueel. Maar wel een van de radicale kant. Deze keer leidt hij ‘links’ en ‘de progressieven’ naar het schavot.
Cultuur Cultuur Kunstenaar Miet Warlop: ‘Ooit had ik een bijna religieuze ervaring bij een solotentoonstelling van Mark Rothko’ Miet Warlop is beeldend kunstenaar. Ze vertegenwoordigt ons land op de Biënnale van Venetië 2026 en gaat deze week in première met Inhale delirium exhale.
Nieuws Nieuws Oostenrijk wint 69e editie van Eurovisiesongfestival, Israël wordt tweede De Oostenrijkse inzending JJ heeft zaterdag de 69e editie van het Eurovisiesongfestival in het Zwitserse Bazel gewonnen met het nummer 'Wasted Love'. De omstreden Israëlische inzending (Yuval Raphael met 'New Day Will Rise') werd tweede en Estlands Tommy Cash met 'Espresso Macchiato' derde. Elf jaar na de overwinning van Conchita Wurst keert de liedjeswedstrijd terug …
Cultuur Cultuur De twijfels van acteur Jenne Decleir: ‘Ik wil uitgedaagd worden, ook door jonge generaties’ ‘Jaren geleden studeerde ik af aan Studio Herman Teirlinck met een stuk over Oedipus’, vertelt Jenne Decleir. ‘De Morgen bombardeerde mij toen meteen tot een beloftevolle jonge acteur. En dan klopte Ketnet aan. Ze waren net begonnen en wilden graag een serie maken. En of ik wilde meewerken? Ik lachte dat helemaal weg. Godzijdank hebben mijn moeder en mijn vader toen lang op mij ingepraat. "Man, er zit niemand op jou te wachten. Je moet ergens beginnen. Neem dat aan."
Cultuur Cultuur Verrassing! Schandaalschilderij ‘De kindervrienden’ duikt op na 51 jaar Het grootste Vlaamse kunstmysterie blijft met stip de diefstal van De rechtvaardige rechters, een paneel van Het Lam Gods. Maar de verdwijning van De kindervrienden van Dees De Bruyne is toch ook een mooi verhaal.
Cultuur Cultuur In memoriam Pierre Audi (67), de rasverteller die de Nederlandse opera redde Tijdens een werkbezoek in Peking overleed Pierre Audi aan een hartaanval. De Libanese autodidact maakte van de provincialistische Nederlandse Opera een van de beste huizen ter wereld.
Cultuur Cultuur Comedian Vincent Voeten: ‘Eerlijk is eerlijk: ik ben een cultuurbarbaar’ Vincent Voeten is comedian en sidekick bij De ideale wereld. Hij tourt met zijn voorstelling Smaad.
Cultuur Cultuur De twijfels van Aznavour-vertolker Frank Cools: 'Het geeft zo veel ruimte en rust als een beslissing genomen is' Aznavour-vertolker Frank Cools vertelt over de twijfels, die hij vaak niet heeft: ‘Het niet typisch Frank Cools om lang te twijfelen. Behalve als het om de aankoop van een nieuwe broek of een jasje gaat, al kan dat ook gierigheid zijn.’
Opinie | Guido Vanheeswijck Opinie | Guido Vanheeswijck 'Peter Thiel en de bekering van JD Vance: hoe het gedachtegoed van René Girard geofferd werd op het altaar van de Amerikaanse politiek' In dit essay staan Guido Van Heeswijck en Maurice Adams stil bij politieke misbruik van het gedachtengoed van Girard door conservatief Amerika. 'Wat zegt de Frans-Amerikaanse antropoloog, literatuurwetenschapper en filosoof daadwerkelijk, en wat doet JD Vance ermee?'
Cultuur Cultuur Festivals worden onbetaalbaar: 7 tips om uw festivalbudget onder controle te houden Festivaltickets worden almaar duurder. Veel jongeren kunnen het bedrag niet meer in één keer ophoesten en kiezen voor gespreide betalingen. Vandaar: 7 manieren om van de zomerfestivals te genieten zonder dat uw rekening in het rood gaat.
Bijgedachte | Cultuur Bijgedachte | Cultuur ‘Het lijkt wel verboden van mening te verschillen op de Vlaamse televisie’ Onze reporter vraagt zich af waarom televisie in Vlaanderen altijd zo braaf is. ‘Zwijgen is goud, knikken is Vlaams.’
Cultuur Cultuur De laatste zomer van Eddy Tattoo: ‘Hij vertegenwoordigde de rock-‘n-roll in de stad’ Sommige mensen stellen, net voor ze sterven, een lijst met verzoeknummers op voor hun begrafenis. Eddy Immens was zo iemand. Half Antwerpen kende hem als Eddy Tattoo. Omdat zijn lichaam helemaal getatoeëerd was. Maar ook omdat hij de rock-'n-roll van de stad vertegenwoordigde, op zijn eeuwige plek – links aan de toog van café Chatleroi in de Graaf van Hoornestraat.
Cultuur Cultuur De twijfels van kunstenaar Merel: ‘Vroeger dacht ik dat talent alleen volstond’ ‘Over één ding heb ik nooit getwijfeld: dat ik later ooit kunstenaar wilde worden. Vroeger, op school, had ik niet zo veel vriendjes. Altijd was ik aan het tekenen. "Jij moet naar de academie gaan", zei de juffrouw van het vijfde studiejaar. ‘’ ’s Avonds vertelde ik dat thuis tegen mijn moeder. "Vergeet dat maar", antwoordde ze. "Een kunstenaar verdient het zout op de patatten niet."
Cultuur Cultuur Televisiemaker Kat Kerkhofs: ‘Mochten Trump of Poetin als baby veilig gehecht zijn, zouden we nu in een andere wereld leven’ Kat Kerkhofs is televisiemaker en dj. Deze zomer organiseert ze samen met haar zus het festival Marktrock in Leuven.
Geschiedenis Geschiedenis Van WO II tot Donald Trump: Amerikaanse achterdocht tegenover Europa heeft diepe historische wortels In zijn roman Hoofd vol vlammen kruipt historicus Peter Schrijvers in het hoofd van de Amerikaanse soldaten die Europa kwamen bevrijden in de Tweede Wereldoorlog. Hij plaatst het het actuele wantrouwen in historische perspectief "Amerika betaalt al tachtig jaar voor onze veiligheid, terwijl wij uitpakten met sociale zekerheid en zomervakanties."
Cultuur Cultuur Sasha en Tippi, koppel van de revolutie: ‘De sociale strijd is niet geil’ Sasha en Tippi, de alter ego’s Sarah Neutkens en Alexander Deprez, fulmineren tegen al wat krom loopt in deze maatschappij: ‘Zodra je het woord "klassenstrijd" gebruikt, vinden ze het "te politiek".’
Opinie | Jürgen Mettepenningen Opinie | Jürgen Mettepenningen 'Paus Franciscus was geen heerser over zielen, maar een bewaarder van menselijkheid' 'Bij het overlijden van de paus stond de wereld heel even stil, maar algauw werd het hollen voortgezet, opnieuw tot het niveau van een wereld die op hol slaat. De woorden van de paus zijn actueler dan ooit want er is zoveel nood aan hoop', schrijft Jürgen Mettepenningen, die in deze bijdrage afscheid neemt van paus Franciscus, die vandaag in Rome wordt begraven. Het is ook het geactualiseerde voorwoord van zijn boek Franciscus, dat vanaf volgende week opnieuw in de winkel ligt.
Opinie | Johan Verbeke Opinie | Johan Verbeke ‘Zien we vandaag het einde van de diplomatie?’ Voormalig topdiplomaat en professor Johan Verbeke kijkt om zich heen en ziet dat de diplomatie zichzelf zal moeten heruitvinden als ze relevant wil blijven. ‘Er schort wat aan wat diplomaten vandaag te bieden hebben, én aan de manier waarop politici vandaag met de diplomatie omgaan.’
Cultuur Cultuur Acteur Bert De Kock: ‘Ik heb nog nooit een zelfhulpboek gelezen. Tenzij je de strips van Jommeke meetelt’ Bert De Kock is acteur, radiopresentator op Qmusic en content creator. Hij is te zien in Celebrity MasterChef Vlaanderen op Play4.
Cultuur Cultuur De twijfels van kunstenaar Koen Broucke: ‘Het gaat er niet om hoeveel fans je hebt’ ‘Eind jaren tachtig, toen ik nog een beginnend kunstenaar was, dacht ik dat je heel snel een grote internationale carrière moest maken', vertelt kunstenaar Koen Broucke. 'Het was de tijd van het onbeperkte reizen. Je kon jezelf, zo dachten we toch, alleen maar leren kennen door de wereld rond te trekken. Daarover ben ik volledig van mening veranderd.'
Cultuur Cultuur Presentatrice Evi Hanssen: ‘Dat ik drie keer op tv kom met dezelfde blouse, kan me niks schelen’ Evi Hanssen is tv- en radiopresentatrice, actrice en auteur. Zopas verscheen haar roman Land van dochters.
Cultuur Cultuur In memoriam: Val Kilmer, voor altijd Batman In Los Angeles overleed Val Kilmer op zijn 65e aan een longontsteking. Een eeuwige Oscar-belofte ondanks memorabele rollen in Top Gun en Tombstone of als Batman. ‘Chronisch excentriek’, noemde een vriend hem. De vleesgeworden ijdeltuiterij, dacht Hollywood. Val, middelste van drie zonen, komt uit de heuvels boven LA. Zijn ma werkt een tijd in de …
Cultuur Cultuur De twijfels van Noonzy: ‘Door een uniform kan je weer focussen op de essentie van school’ ‘Op school moest ik een uniform dragen’, vertelt Noonzy-zanger Arnaud Stockbroekx. ‘Toen vond ik dat een verschrikkelijk oubollig concept, omdat iedereen er hetzelfde uitzag. Ik zat dan nog op Vita et Pax in Antwerpen, een school waar een heel streng uniform verplicht is. We moesten allemaal een rode das dragen, alsof we meespeelden in Harry …
Cultuur Cultuur Socioloog Rudi Laermans: ‘De MR speelt het inzake cultuurbeleid veel harder dan de N-VA’ Maakt de regering-De Wever zich echt op om het kunstenaarsstatuut af te schaffen? Dat statuut is nochtans essentieel voor het uitoefenen van het beroep van kunstenaar, zegt socioloog Rudi Laermans.
Cultuur Cultuur Televisiemaker Sven de Leijer: ‘Het Journaal maakt me de laatste jaren bijna elke dag bang’ Sven de Leijer is televisiemaker. Hij tourt ook met de zaalshow ‘Liefde voor publiek’.
Cultuur Cultuur Belpopicoon Walter Verdin brengt nieuwe plaat uit: ‘Rockshows zien er tegenwoordig allemaal hetzelfde uit. Het lijken wel musicals’ Je kunt veel over de paters zeggen, maar soms hebben ze smaak. Het oude Scheutklooster ligt op de mooiste heuvel van Kessel-Lo, met uitzicht op Leuven en de rest van de wereld. Ooit kwamen missionarissen van Scheut er tot rust. Nu huurt een missionaris van de belpop en de videokunst hier een cel om in …
Cultuur Cultuur De twijfels van kunstenares Marieke Janssen: ‘Computers lijken vooral meer werk te creëren’ ‘Ik heb lange tijd in het onderwijs en de culturele sector gewerkt’, zegt Marieke Janssen. ‘Overal op kantoor was ik de vrouw die het meest enthousiast was over de nieuwe technologieën. Voortdurend was ik op zoek naar apps en tips en tricks die saaie klusjes voor mijn collega's en mij konden overnemen of vereenvoudigen. SMART-technologie …
Boeken Boeken Boon-literatuurprijs voor fictie en non-fictie naar 'Oroppa' van Safae el Khannoussi De Nederlandse schrijfster Safae el Khannoussi heeft met 'Oroppa' dit jaar de Boon-literatuurprijs voor fictie en non-fictie in de wacht gesleept. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een uitreikingsceremonie in de Schouwburg in Leuven. Bij de kinder- en jeugdliteratuur ging de prijs naar 'Wat ons nog rest' van Aline Sax. De winnende auteurs krijgen per categorie 50.000 euro aan prijzengeld.
Cultuur Cultuur De twijfels van dichteres Billie Vos: ‘Hoe ouder ik word, hoe moeilijker ik het krijg met smalltalk’ ‘Ik vond smalltalk vroeger heel handig’, zegt Billie Vos. ‘Het was een manier om een ongemakkelijk gesprek te omzeilen, een reddingsboei. Ik snap ook waarom het is ontstaan en waarom het ons allemaal aangeleerd wordt als kind. Er gebeurt zoveel in een mensenleven. We hebben allemaal zulke chaotische levens, iedereen maakt zo veel mee… Je …