De onderhandelingen over een contractverlenging voor David Beckham (31) blijven aanslepen. Voorzitter Ramón Calderón blijft ondertussen herhalen dat het maar een kwestie van enkele dagen is. De Engelse rechtermiddenvelder zelf blijft overal verkondigen dat hij zich perfect gelukkig voelt in Madrid. Toch lijkt het er steeds meer op dat hij niet lang meer in de Spaanse hoofdstad zal blijven. Tot nu toe stond Becks dit seizoen maar drie keer in de basis, terwijl hij in het seizoen 2003/04, 32 keer als titularis begon, en de twee seizoenen nadien respectievelijk 30 en 29 keer.

Het moet ook hem stilaan beginnen te dagen dat hij op zijn positie maar derde keuze is. Hij past duidelijk niet meer in de toekomstplannen van FabioCapello. “Hij heeft het meer voor een ander type speler. Indien Beckham uit eigen beweging zou beslissen om zijn carrière voort te zetten in de VS of elders, dan zou de club van een enorm zware last worden verlost. Niemand zou dan de voorzitter kunnen verwijten dat hij zo’n icoon de laan uitstuurde”, liet een belangrijk bestuurslid zich vorige week anoniem tegenover tijdschrift Don Balón ontvallen. “Tussen wat Calderón twee maanden geleden verklaarde en wat hij nu wil, gaapt een wereld van verschil”, gaf hij ook nog mee. “Openlijk kunnen we het niet zeggen. Maar het zou voor beide partijen beter zijn dat Beckham opstapt. Capello moet echt niet van hem weten. Voor zo’n wereldvedette lijkt het me dan erg moeilijk om zijn broek te blijven verslijten op de invallersbank. Als hij sportief een stap moet terugzetten, zal dat immers onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor de vele vette reclamecontracten. Hoewel hij tot nu toe voorbeeldig en rustig blijft, vormt hij, als hij niet speelt, ook een potentiële tijdbom voor de kleedkamer.”

Voor de contractverlening van zijn rugnummer 23 zou Real naar verluidt 12 miljoen euro per jaar moeten ophoesten. Daar staat wel tegenover dat de club de helft zou blijven ontvangen van de inkomsten uit de portretrechten van een groot aantal reclamecontracten van de voormalige Engelse international. Het gaat om overeenkomsten met bedrijven als Adidas, Pepsi, Vodafone, BP, Marks and Spencer, Rage Software, TBC Cosmetics en Meiji Seika. Het bestuur van Real beseft ook dat Beckham een sociologisch fenomeen blijft, aangezien er wereldwijd zowat 60.000 internetsites aan hem gewijd zijn. In Azië blijft Beckham de populairste voetballer van allemaal, ook al worden er sinds hij op de invallersbank zit, alsmaar minder truitjes met zijn naam op verkocht dan voorheen.

Luis César Sampedro is niet langer trainer van Gimnàstic Tarragona. Na de thuisnederlaag van vorige week tegen Mallorca, waardoor de Catalaanse club op een gedeelde laatste plaats staat samen met Real Sociedad, kreeg hij te horen dat hij moest opstappen.

Felix Sarriugarte, tot voor kort coach van Athletic Bilbao, is ook zijn baan kwijt. Hij was aan het seizoen begonnen als opvolger van de nog voor het seizoen ontslagen gewezen bondscoach JavierClemente, nadat hij tot dan toe voornamelijk met de jeugd van Bilbao had gewerkt.

JavierIrureta heeft van alle coaches in de Primera División momenteel de langste staat van dienst. Maar voor de fijnbesnaarde man loopt het bij Betis momenteel niet op wieltjes. Na de 0-1-nederlaag tegen Atlético Madrid staan ze in de kelder van de rangschikking. De coach beseft erg goed dat zijn job in gevaar is. “Ik kan heel goed begrijpen dat de club me nu in vraag stelt”, verklaarde hij. Wordt hij het volgende slachtoffer op de lijst van ontslagen trainers ?

Marcelo, de jonge Braziliaanse linksachter die Real Madrid onlangs binnenhaalde, trainde al mee met de hoofdmacht van de Koninklijke. Het bestuur stelt zich nu de vraag of hij voor de rest van het seizoen bij satellietclub Castilla zal worden gestald of tot juni 2007 zal worden uitgeleend aan een andere club.

Sylvinho, de Braziliaanse linksachter van Barcelona, verlengde zijn contract tot 2008.

Enrique Cerezo, de voorzitter van Atlético Madrid, werd geconfronteerd met doodsbedreigingen die op de gevel van zijn huis werden gekalkt. Twee verdachten werden aangehouden.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content