Martin Petrov maakte een opgemerkte overstap van VfL Wolfsburg naar Atlético Madrid.

Vorig seizoen speelde de Bulgaarse spits MartinPetrov, die werd geboren op 15 januari 1979 in Vratza, onder de hoede van ErikGerets bij het Duitse VfL Wolfsburg. Deze zomer verhuisde de international naar Atlético Madrid, dat duidelijk met zwaar geschut wil uitpakken. Naast Petrov haalde het als versterking voor aanvalsleider en publiekslieveling FernandoTorres ook de grillige MatejaKezman binnen.

Nu al wordt Petrov vergeleken met de legendarische HristoStoichkov. “Hij was natuurlijk mijn jeugdidool”, verklaarde de aanwinst van de colchoneros in Don Balon, “maar ik ben toch wel iemand anders. Ik zou graag zelf naam maken in het internationaal voetbal.” Nochtans kan ook Petrov geen gebrek aan karakter worden verweten. Bij zijn debuut voor de Bulgaarse nationale ploeg kreeg hij al na acht minuten een rode kaart. “Mijn zenuwen verraden me soms. Ik ben nogal impulsief”, erkent hij.

Door te kiezen voor de Spaanse Liga meent Petrov een nieuwe stap vooruit te zetten in zijn carrière. “Atlético is een club met een rijke geschiedenis en zeer fanatieke supporters, die bovendien in één van de sterkste competities van Europa speelt.”

Bij Martin Petrov viel de appel niet ver van de boom, want ook zijn vader was voetballer, bij Botev Vratza. “Uiteraard maakte ik ook mijn debuut bij die club. In 1997 stapte ik over naar CSKA Sofia. Twee jaar later ging ik aan de slag bij het Zwitserse Servette Genève, waarmee ik de dubbel won. En tussen 2001 en 2005 beleefde ik vier mooie jaren bij VfL Wolfsburg. Atlético Madrid vormt echter een nieuwe uitdaging. Als offensieve speler zal ik uiteraard worden afgerekend op goals. Maar voor mij is het niet zo belangrijk wie scoort. Alleen winnen telt in het voetbal. Coach CarlosBianchi lijkt alvast te willen opteren voor aanvallend voetbal. Hij is ook een zeer harde werker. Het belangrijkste is dat we allemaal aan hetzelfde zeel trekken. Europees voetbal halen moet voor iedereen de minimale doelstelling zijn. Uiteraard liefst de Champions League. Maar als dat niet lukt, dan is ook de Uefacup een goed alternatief.”

Bijgelovig is Petrov naar eigen zeggen niet. Maar sinds de geboorte van zijn eerste kindje kust hij, vooraleer het veld te betreden, steevast de beeltenis van de maagd Maria die hij toen van zijn vrouw had gekregen. De Bulgaar beseft dat dit sommige mensen kan verwonderen. “Op het veld ben ik bijzonder nerveus. Daardoor soms te agressief. Maar daarnaast ben ik zo mak als een lammetje. Wat wandelen in de natuur, veel rusten thuis en handtekeningen uitdelen aan de fans zijn naast het veld mijn favoriete bezigheden.” (DDv)

Barcelona veroverde zijn zesde Supercup, ondanks het 1-2-verlies tegen Betis vorige zaterdag. In de heenwedstrijd had Barça al met 0-3 het verschil gemaakt. Ronaldinho zal binnenkort zijn contract verlengen : ofwel tot 2010 – zijn eigen wens – of tot 2014, dat wordt vooropgesteld door de club. Miguel, een Portugese centrale verdediger van Benfica, tekende voor vijf seizoenen bij Valencia. Rechterverdediger Armando Sa, die werd gebarreerd door de Nederlander Jan Kromkamp, verliet Villarreal voor Espanyol. Juanfran (20) werd door Real Madrid voor een seizoen uitgeleend aan de Catalanen. Dimitri Peterman, voorzitter en geldschieter van Alavés, ontsloeg na amper zes oefenduels trainer Rafael Monfort. Hij werd opgevolgd door zijn voorganger Gomes Cos, die vorig seizoen de ploeg leidde. Spanje versloeg in een oefeninterland Uruguay met 2-0, dankzij een own-goal van Garcia en een treffer van Vicente op penalty. (DDv)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content