Als het in zijn resterende twee wedstrijden nog punten haalt, verbetert Zulte Waregem het puntenrecord uit 2005/06, toen het in zijn eerste seizoen in de hoogste klasse zesde eindigde. Van de grote vijf was AA Gent de enige ploeg waartegen Zulte Waregem dit jaar geen punt pakte.

Dat eerste seizoen in de hoogste klasse werkte Zulte Waregem, toen nog een semiamateurploeg, af met een budget van 3,5 miljoen euro. Daarmee was het dat jaar op het financiële vlak niet eens het Klein Duimpje van de reeks: Cercle, Brussels, Beveren en La Louvière werkten met een nog krapper budget.

Na het eerste seizoen werd het budget opgetrokken van 3,5 naar 5,5 miljoen euro. Vorig jaar steeg het naar 5,7 miljoen, dit seizoen naar 6,3 miljoen. In de financiële rangschikking van eerste klasse is dat – net als vorig jaar – goed voor de twaalfde plaats.

Voor volgend seizoen mikt voorzitter Willy Naessens op zeven miljoen. Dat zou betekenen dat de club op vier jaar tijd zijn budget verdubbelt. Het extra geld moet uit sponsorgelden komen. Helemaal rond is dat budget nog niet, zegt Willy Naessens, “maar we zitten er dicht bij.” Bij het inzamelen van geld voelt Zulte Waregem de crisis nog niet echt, geeft de voorzitter toe: “Dit is economisch toch een sterke regio.”

Meer dan zeven miljoen euro valt uit de huidige accommodatie niet te halen. Met 8700 toeschouwers zat het stadion zaterdag tegen Standard vol. “Nu al zitten we aan een gemiddelde van 7000 toeschouwers”, zegt Naessens. In het nieuwe stadion rekent de voorzitter al in het eerste jaar op een verhoging van het budget met 20 procent. “Een studie aan de universiteit van Gent heeft uitgewezen dat dit kan.” Op termijn blijft tien miljoen euro Naessens’ streefdoel. Dat mag stap voor stap: “Trage groei is sterke groei.”

Intussen wacht de club af hoe het zit met de bestemmingswijziging die aan de verbouwing voorafgaat. “We zitten op schema. Eind dit jaar moeten die studies af zijn, dan kunnen we verder onderhandelen met investeerders. Op dat vlak zijn we nu al voor 80 procent rond.” Naessens benadrukt nog eens dat het om de bouw van een nieuw stadion gaat en niet om een verbouwing. “We verhuizen niet, maar alles wordt platgegooid en de piste verdwijnt. Dat betekent dat de kosten die we de laatste jaren gedaan hebben om nieuwe bureaus en commerciële ruimtes te bouwen voor niets zijn geweest.”

Achtereenvolgens worden de tribunes achter beide doelen, de hoofdtribune en de tribune aan de overkant gebouwd. De voorzitter hoopt het nieuwe stadion te bespelen in 2012, uiterlijk in 2013. S

GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content