Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 20/9

Interessante zaak in Spanje, waar 300 fans van Valencia scheidsrechter Pedro Tristante voor de rechtbank hebben aangeklaagd wegens het toebrengen van morele schade. Tristante had in de slotminuut van het duel tussen Valencia en Real Madrid de traditionele strafschop voor Real gefloten.

In de rechtspraak hangt alles af van de muts van één man : de rechter. Of laten we zeggen : van twee, want in een beschaafde rechtstaat is tegen elke uitspraak in eerste aanleg beroep mogelijk. Als Tristante wordt veroordeeld, zal niet alleen blijken dat ook in Spanje nomen omen is, maar wordt bovendien een juridisch precedent met ongekende mogelijkheden geschapen. Zelf dagen wij dan meteen Fred Delcourt voor de rechter, vanwege een strafschop in Racing White-Beringen van 1971, die ons bijzonder veel morele schade heeft toegebracht. “Die feiten zijn verjaard”, zult u misschien zeggen. Fout. In de Code Pénale staat geen verjaringstermijn op het onrechtmatig fluiten van een penalty. En terecht.

Dinsdag 21/9

Benieuwd hoe je zwarte varkens moet opkweken om nadien de heerlijke maar peperdure Patta Negra op uw bord te krijgen ? Eén adres : de Ronde van Spanje. Zestiende rit. Midden in een eindeloze woestijn hebben dertien leiders een voorsprong van achttien minuten op een kuierend peloton. Michel Wuyts praat het vol.

Donderdag 23/9

In ‘Stad (z)onder de top’ zijn we na Leuven in Sint-Niklaas geweest, en ondertussen is ook ‘Een avondje…’ opgestart. Waarmee het aantal nieuwe series in Sport/Voetbalmagazine dit jaar de vijfendertig overschreden heeft. Goed voor een wereldwijd record.

Ook de periodiciteit van ‘Legenden van het Europese voetbal’ blijft uniek in de wereld. Alfredo Di Stefano, Bobby Robson, Johan Cruijff en Eusebio hebben we gehad. Al vermoeden wij dat Eusebio eigenlijk een portet in de rand van het voorbije EK was, dat snel-snel tot een aflevering van de ‘Legenden’ is getransformeerd. Hoe dan ook verscheen dat stuk begin juni, en wachten we vier maanden later nog altijd op nummer vijf in de rij.

In ‘Een avondje…’ wordt een bezoek gebracht aan buitenlandse stadions binnen een straal van 250 kilometer rond Brussel. Geen idee hoe ver Londen van Brussel ligt, maar als dat nog net binnen de 250 kilometer valt, hebben we met deze serie nog een eindje te gaan. Aflevering 1 hield halt bij Alemannia Aachen, waar een zekere Jörg, trouwe fan en voetbalgek, zich amper Belgische spelers bij zijn geliefde club kon herinneren. Volgens Jörg was Frédéric Waseige de enige.

Dat dienen wij hier prompt te corrigeren. Niemand minder dan Roger Claessen, de roemruchte spits van Standard, heeft begin jaren zeventig voor Alemannia Aachen gespeeld. ‘Roger la Honte’ deed alles wat de paus en de koning verboden hadden en was dan ook de held uit de jeugdjaren van uw Scout. Niemand kon koppen als Claessen en als hij nuchter en in zijn dagje was, riepen de hardste verdedigers op hun moeder. Na Aachen speelde Roger nog een tijdje bij Beerschot, later kwam hij in tragische omstandigheden om het leven.

Verder hopen wij dat men in deze mooie reeks het enige echte ‘avondje’ niet zal vergeten : het ‘avondje NAC’ in Breda. Bij de NOAD-ADVENDO Combinatie. Waarbij NOAD staat voor Nooit Opgeven Altijd Doorzetten. En ADVENDO voor Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning. De ‘Drie van Breda’ niet vergeten te vermelden, jongens, en ook mijnheer Jamin, van de pudding, verdient zeker een plaatsje in het artikel. En vraag maar eens aan de plaatselijke Jörg of hij Rat Verlegh nog kent. En de twee Frans Bouwmeesters, die van RWDM en zijn oom.

Mogen wij ook opmerken dat uw geliefde blad alweer een hoofdvogel heeft afgeschoten met het aantrekken van Ine Verstaen als nieuwe columniste. Als wij de foto van Ine vergelijken met die van onszelf en die van Jacques Sys, dan dringen zich toch bepaalde conclusies op. Zou Ine al weten dat de columnisten van S/VM elke maand samen gaan dineren ?

Zondag 26/9

Alliteratie op het Kiel, de doelpuntenmakers van Germinal Beerschot : Cadu, Cadu, Camara, Cavens, Cadu, Cadolleke, Cada. `

Koen Meulenaere

‘Zou Jörg Rat Verlegh nog kennen ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content