Twee minuten bezig was Club Brugge-AS Roma vorige woensdag toen Tomislav Butina om een vervanging vroeg. Een spierblessure aan de hamstrings bleek de aanleiding.

De dag voor de wedstrijd in Sint-Truiden had hij er de technische staf voor het eerst attent op gemaakt dat hij iets voelde in de dij. Maar spelen kon nog, ofschoon hij ’s anderendaags, op zondag, bij de uitlooptraining wel binnen bleef. “Als je dan op maandag en dinsdag normaal traint en op woensdag tijdens de opwarming niks zegt, ben je fit”, zegt keeperstrainer Dany Verlinden.

Toch blijft het vreemd dat een ervaren doelman zichzelf zo verkeerd inschat dat hij er na twee minuten af moet. “Ik heb een hoge pijngrens,” zegt Butina, “ik heb wel al vaker gespeeld met pijn, dus ik kon niet inschatten of het deze keer gevaarlijk was of niet. Maar na een sprong en een korte sprint in de eerste minuten voelde ik plots twee keer een kramp.”

Dat de blessure van Butina Club goed uitkomt om Stijn Stijnen de rest van het seizoen te laten volmaken, wil niemand in Brugge gezegd hebben, “maar elke dag voel ik die druk wel vanuit de media,” zegt Butina, “dat ik uit dat doel moet omdat ik al elders getekend heb. Maar als je kampioen wil worden, heb je mijn ervaring nodig.”

Zekerheid is wel dat Club Brugge naar een andere derde doelman op zoek moet. “In eerste instantie hadden we geopteerd voor iemand met ervaring,” zegt Dany Verlinden, “maar ik denk niet dat je er daar zoveel van vindt. Als zo’n kans zich voordoet oké, anders wordt het een jongen die we nog kunnen opleiden. Je hebt een ruime tweede of derde klasse waarin je zo een Belg moet kunnen vinden.”

Volgend seizoen wordt Stijnen dan eerste doelman en Glenn Verbauwhede – van wie altijd wordt gezegd dat hij een groot talent is, maar dat nog niet altijd constánt toont op training – tweede. “Of misschien eerste”, zegt Verbauwhede. “Iedereen zegt wel altijd dat ik tweede doelman wordt, maar dat moet toch nog beslist worden op het veld. Ik denk dat wij zeker volgend seizoen op dezelfde golflengte beginnen. Stijn heeft iets meer ervaring, maar als ik een paar wedstrijden speel, heb ik die ook, toch ? Ik heb er toch mee voor gezorgd dat Jong België voorbij Oekraïne kwam ? En als ik niet geblesseerd was geweest, hadden we tegen Litouwen wel gewonnen, want Silvio ( Proto, nvdr) gaat daar ook niet vrijuit. ( bedenkt zich) Maar goed, het is niet aan mij om daarover te oordelen. Stijn en ik gunnen elkaar het geluk en we zijn professioneel genoeg om onze relatie zo te houden.”

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content