Met twee opeenvolgende uitnederlagen staat Sint-Truiden voor het doemscenario waarvoor trainer Herman Vermeulen vooraf had gewaarschuwd.

Na twintig minuten in de tweede helft dacht Herman Vermeulen dat de buit – een punt – binnen was. Zijn ploeg kraakte onder de Luikse druk, maar begeven deed ze niet. Nicky Hayen en David Vanhoyweghen, de twee centrale verdedigers, heersten in het luchtruim en veel verder dan ongeïnspireerd kick-and-rush kwam Standard niet. Op het middenveld zaten Almani Moreira en Karel Geraerts gevangen in de driehoek met Peter Delorge, Jeroen Simaeys en Dimitri de Condé. De Condé keerde terug in het elftal ten koste van Egon Wisniowski, een week eerder tegen Lierse nog de vijfde verdediger.

Organisatorisch zat het weer goed in elkaar bij STVV. Met Vanhoyweghen, Jeroen Simaeys en Ilija Stolica heeft het er een pak gestalte bij in de as van het veld. Helaas kende Stolica zijn dagje niet. Slap in de duels, verkeerde loopbewegingen, lusteloze indruk. Nog voor het uur haalde Vermeulen zijn diepe spits naar de kant. Met Kris Buvens had zijn ploeg daarna geen offensieve fysieke kracht meer in de strijd te gooien. Buvens, Marco Nijs, Jari Niemi en de ook nog ingevallen Brendon Santalab : het zijn aardige voetballers, maar iemand moet ze bedienen. Die speler(s) heeft STVV niet. “We zitten met serieuze pijnpunten in de personele bezetting,” zegt Vermeulen, “maar ik krijg ze niet ingevuld. Ik weet nochtans héél goed wat ik nodig heb.”

Van twee posities maakt Vermeulen geen geheim. Hij wil een wissel voor Sander Debroux, de rechtsachter die vorig seizoen debuteerde in de eerste klasse, maar ondertussen op zijn tandvlees zit. Ook een zuiver linksvoetig alternatief voor Nijs zegt de trainer niet te hebben. Maar vooral ontbreekt het zijn elftal aan balvaste spelers in de laatste twee lijnen. Spelers die bij balbezit de opbouw bepalen en andere spelers, zoals Nijs, Niemi en Stolica, beter maken. “Bij Oostende had ik Okon en Joly,” zegt Vermeulen, “maar met één zo’n speler zou ik al blij zijn.”

De Condé zou die rol aankunnen, maar hij voetbalt een lijn hoger. Vermeulen : “En daar is hij het slachtoffer van het feit dat hij geen ballen krijgt. Ik zou hem naast Delorge kunnen zetten, maar dan staat hij weer te ver van het doel.” Het zou ook ten koste van de aardig debuterende Simaeys gaan. Dat kan, zegt Vermeulen, want “niks is definitief”. Er zijn ook nog Buvens en Tamas Hajnal, maar eerstgenoemde is nog niet helemaal wedstrijdfit na wat blessureleed, en Hajnal miste de hele voorbereiding.

Met de geleverde prestaties en de 3 op 9 kent STVV de seizoensstart die het had verwacht. Of moet dat zijn : gevréésd ? “Allebei”, bekent Vermeulen. “Jammer van die tweede goal tegen Standard. Ik verlies liever met 1-0. Vooral mentaal is dat belangrijk. De mentaliteit is nochtans goed : op dat vlak hebben we veel werk verzet, elf spelers vertrokken, maar er moeten nog chirurgische ingrepen volgen. Enkele spelers weten dat ik hen nooit zal gebruiken. Alleen : we moeten er drie wegdoen voor we zelf iemand kunnen halen. Ondanks de pijnpunten weet ik dus dat er niks meer gedaan kan worden. De club geeft dat ook toe, maar ze erkent mijn analyse. Dat maakt een groot verschil. Het is belangrijk dat het bestuur dezelfde taal spreekt als de trainer.”

Vrijdag komt Beveren naar Staaien. Vermeulen bekeek de tegenstander vorig weekend tegen Lierse. “Als wij zelf het spel moeten maken, hebben we een gigantisch probleem”, zegt hij. “Beveren is een voetballende ploeg. Dat zullen ze ook bij ons komen doen. Dat ligt ons beter. Het is belangrijk dat we nu punten pakken, want stilaan zal er afstand ontstaan. Nog een week of twee en er zal een pelotonnetje vertrokken zijn in de middenmoot. Dan moeten we mee zijn. Momenteel is iedereen nog aan mekaar gewaagd, het is koffiedik kijken wie het zwakke broertje is. Daarom is het zo jammer van de nederlaag in Lierse ( doelman Belic greep daar naast een bal, nvdr) : we hebben het récht niet om zo’n doelpunt te pakken. Als we een punt mee kunnen nemen, moeten we dat gewoon doen. Want als je je start mist, begin je gele kaarten te pakken en dan brokkelt de blokvorming gauw af. Voor je het weet, zit je in het doemscenario. Dat klinkt negatief, maar het is gewoon realistisch.”

Jan Hauspie

‘We zitten met serieuze pijnpunten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content