Een bijzonder talent, zo luidt het unanieme oordeel over Moussa Dembele. De jonge spits van Germinal Beerschot staat op een kruispunt in zijn nog prille loopbaan.

“Op termijn wordt Moussa Dembele echte top. Anders sta je niet als 17-jarige in de basis bij een eersteklasser. Het is jammer dat hij vertrekt, want hij dreigt een paar stappen over te slaan”, zo verklaarde Marc Brys net voor de bekerfinale tegen Club Brugge.

“Als trainer is het leuk met zo’n talent te kunnen werken, want je hebt zelf een bepalende hand in zijn opleiding en stuurt zijn ontwikkeling”, zegt de trainer van Germinal Beerschot. “Mijn werk was nog niet af. Moussa is een heel leergierige jongen, met uiteraard nog een ruime progressiemarge. Spijtig genoeg stopt die samenwerking nu zo abrupt. Ik ga ervan uit dat hij weggaat. Dat werd me duidelijk na twee, drie ernstige gesprekken met hem. Ik ben geen verkoper, hé. Alleen wil ik dat hij, in zijn eigen belang en loopbaan, aan spelen toekomt. Moussa heeft nu vooral nood aan speelminuten. Die zou hij hier, of bij een andere middenmoter, kunnen afdwingen. Bij een topclub wordt dat, als spits, een quasi onmogelijke opdracht. Ik vind een overgang naar een grotere club dan ook een veel te vroege en té riskante onderneming.”

Over zijn kwaliteiten moet Brys niet lang nadenken. “De balvastheid en de kracht die hij op een zeer jonge leeftijd al heeft. Een goede vista op het spel, Moussa is bijzonder sterk in het samenspel. Maar prioritair wordt de komende tijd zijn scorend vermogen. Dat moet nog hoger. Hij moet rustiger worden aan de bal en sneller besluiten. Oog hebben voor het doel. Aan zijn opportunisme moet, via individuele trainingen, nog worden gewerkt. We probeerden herkenbaarheid in situaties te creëren, iets wat leidt tot reflexmatig handelen. Moussa rendeert het best met de rug naar doel. Maar laatst, met de invallers, bekoorde hij me ook als nummer tien. Dan zie je zijn overzicht en de rechtlijnigheid in zijn dribbels. Vanuit de tweede lijn durft hij dat meer.”

Terwijl Brys vindt dat Dembele qua fysionomie en kracht sterk gelijkt op Anthony Vanden Borre, heeft Urbain Haesaert, momenteel hoofdscout voor Ajax in België, een andere speler in gedachten. ” Patrick Kluivert in zijn beginjaren”, zegt de voormalig directeur opleidingen van Germinal Beerschot. “Dezelfde stijl ongeveer, maar zonder de pure afwerkerscapaciteiten. Moussa kiest graag voor het verfijnde combinatiespel en ook voor risicoloos voetbal, met zo weinig mogelijk balverlies. Dat kan nog op dit niveau. Maar hoe hoger je gaat, hoe simpeler je moet leren spelen. Dan blijft een aantal kwaliteiten toch sluimeren. Daarom moet hij nu voornamelijk werk maken van zijn trefkracht, want een spits beoordeel je op zijn goals.”

Haesaert blijft Dembele een voetballer met een grote potentie vinden. “Zijn balaanname en -bescherming benaderen de perfectie. Een tegenstander kan hem bijna nooit de bal ontfutselen, moet daarvoor een fout begaan. Als spits is dat een enorme eigenschap. Moussa is bijzonder lenig en heel dribbelvaardig. Hij ondervond wat problemen met de rug in de groeispurt, waardoor hij blessuregevoelig werd en vaak een half seizoen miste. Daarom raadde ik Ajax exact een jaar geleden aan om hem te laten evolueren bij Germinal Beerschot. Moussa had behoefte aan een seizoen constant spelen en intensiever trainen met de eerste ploeg. Die test heeft hij goed doorstaan.”

Maar ook nu is het voor Dembele nog te vroeg voor een overstap naar Ajax of een andere topclub, oordeelt Haesaert. “Vooral zijn entourage mag niet ongedurig worden. Hij mag nooit als tweede keuze naar een ploeg trekken. Nu moet hij zekerheid hebben over spelen. Op de eerste meters en qua uithouding kan Moussa nog verbeteren. Maar je moet al een fenomeen zijn om in dat onderdeel tegenover een volwassene uit te blinken. Gelukkig is het een dankbare jongen, luistert hij goed en is hij gemakkelijk te coachen. Moussa kreeg veel steun van Marc Noë, die hij kende van op de Topsportschool en bij de invallers. Daardoor werd er beter een evenwicht gevonden tussen de combinatie arbeid-rust.”

H enk Mariman, de opvolger van Urbain Haesaert als directeur opleidingen, vindt Dembele “belangrijk voor de opkomende spelers als aanspeelpunt in de diepte. Moussa is in zijn handelingen een valse trage : het lijkt alsof hij de verdediger de kans geeft om de bal te pakken, maar het is eigenlijk een truc om die tegenstander uit te schakelen. Dat blijft een apart talent. Om de absolute top te halen moet Moussa een stukje kritischer worden voor zichzelf, alle wedstrijden en trainingsmomenten sneller en beter evalueren. Hij geeft misschien soms de indruk snel tevreden te zijn. Het is wel een kerel die, als je op zijn tenen trapt, er voluit voor gaat.”

Een apart verhaal, zo beoordeelt Mariman Dembele. “Omdat hij linksvoetig is. Ik zie in hem een technisch betere versie van René Eijkelkamp : altijd aanspeelbaar en ook kopbalsterk. Aan dat laatste aspect moet wel nog gewerkt worden. Op dit moment telt voor Moussa één ding : speelminuten en competitieritme vergaren in eerste klasse en zo snel mogelijk een basisplaats veroveren. De tijd van opleiden is definitief voorbij. Competitiegevoel en omgaan met resultaten, daar gaat het nu om, het ruiken van kansen, het snel schieten naar doel, aan de eerste paal opduiken, een keer aanleggen vanop 35 meter.”

T heo Nobels coachte Dembele bij de min-15-jarigen, die de Europese finale van de Nike Premier Cup in Lissabon wonnen. “Die jongen is sterk geëvolueerd. Zowel fysiek als mentaal”, zegt de huidige trainer van de Uefa’s van Beveren. “Bij de jeugd speelde hij altijd een leeftijdscategorie hoger. Als diepe spits gaf hij een wat slome indruk, maar dat was alleen maar bedrog. Met zijn techniek en dribbels zette hij veel jongens op het verkeerde been. Ook in de omgang is Moussa een gemakkelijke gast. Hij klaagde nooit, ook al merkte ik dat hij soms fysiek op de toppen van de tenen liep. Maar we hielden daar rekening mee. Soms moet hij eens van een zware training thuisblijven, nooit maakte Moussa daar misbruik van. Het is een aangename jongen, van nature eerder een stil manneke. Een gedienstig iemand, die wat egoïsme miste als spits. Hij speelde nooit voor zichzelf, maar kaatste en draaide weg van zijn tegenstander zoals een volwassene. Moussa scoorde nooit veel, omdat hij iedereen dribbelde en dan, in laatste instantie, de bal breed legde. Hij is totaal niet zelfzuchtig.”

Bij Nobels bestaat de schrik voor een transfer naar Anderlecht. “Dat betekent rendement op korte termijn. Direct in de eerste ploeg raken wordt aartsmoeilijk. Daarvoor is het nog te vroeg. Bij Germinal Beerschot kan hij sneller een vaste stek veroveren. Hij moet nu wat investeren. Het zou dom zijn dat hij, door de moordende concurrentie, wegdeemstert bij een topclub, terwijl hij met GBA in competitieverband en zelfs Europees zijn eigen grenzen kan verleggen.”

door Frédéric Vanheule

‘Ik zie in hem een technisch betere versie van René Eijkelkamp : altijd aanspeelbaar en ook kopbalsterk. ‘ (Henk Mariman)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content