Real Zaragoza degradeerde onverwacht uit de Liga.

Nadat hij Recreativo Huelva in het eerste seizoen in de Primera División naar een onverhoopte achtste plaats loodste en vervolgens Racing Santander voor het eerst in de clubgeschiedenis een Europees ticket bezorgde, was coach Marcelino gespreksonderwerp nummer één geworden.

Het was voor alle waarnemers dan ook een grote verrassing dat hij eind mei tekende bij het pas gedegradeerde Real Zaragoza. De club uit Aragón heeft dus duidelijk de ambitie om onmiddellijk weer de promotie af te dwingen. De degradatie van het team, dat toch een vrij behoorlijke traditie heeft, kwam nogal onverwacht. “Van in de voorbereiding liep het al mis”, zegt MiguelGay, journalist bij de HeraldodeAragón. “Clubbestuurders zoals AgapitoIglesias en EduardoBandres trokken niet gehinderd door echte voetbalkennis, spelers aan omwille van hun namen. Ze hielden totaal geen rekening met het evenwicht in het elftal. Toen de resultaten uitbleven, was er sprake van een grote zenuwachtigheid. Niemand kon de nodige sereniteit bewaren. Zaragoza had liefst vier trainers van wie er twee zelf hun ontslag aanboden. Dat is veelzeggend.”

“In de kleedkamer was er absoluut geen eendracht”, geeft PedroHernández, chef van de sportdienst van AragonTelevisión aan. “Een collectieve ingesteldheid was ver te zoeken. Het duurde ook veel te lang vooraleer de club inzag hoe ernstig de situatie was, want tijdens de transferperiode in de winterstop werd niemand gehaald om de lacunes op te vullen. Toen het besef kwam dat de club naar de afgrond gleed, was het eigenlijk al te laat.”

Nochtans was Zaragoza met de nodige ambities aan het seizoen begonnen. Het vertrek van GabrielMilito en GerardPiqué leek afdoende gecompenseerd door de komst van RobertoAyala, PeterLuccin, RicardoOliveira en FrancelinoMatuzalem. Maar het duurde vier speeldagen vooraleer het team een eerste keer kon winnen, en in de UEFA Cup volgde meteen een uitschakeling tegen het Griekse Aris Saloniki. VíctorFernández lag overhoop met het bestuur en nam na negentien competitiewedstrijden, twee duels in de UEFA Cup en drie in de Copa del Rey, ontslag.

Zijn opvolger, AnderGaritano, bleek eigenlijk niet klaar om de uitdaging aan te gaan. Hij hield het daarom ook slechts één competitiematch en één bekerwedstrijd vol. De ervaren JavierIrureta gaf er na zes duels de brui aan en ManoloVillanova zat de laatste twaalf wedstrijden in de dug-out. Vooral de Argentijnen AndrésD’Alessandro en PabloAimar worden met de vinger gewezen als de rotte appels die in de kleedkamer de sfeer verziekten. Irureta slaagde er wel nog in om D’Alessandro naar het Argentijnse San Lorenzo te versassen, maar toen was het kalf al verdronken.

Daniel Alves, de 25-jarige Braziliaanse rechtsachter van FC Sevilla, is de vierde versterking van Barcelona. Hij tekende voor vijf jaar en de Catalanen legden 30 miljoen euro voor de international op tafel. Daarmee is hij na Marc Overmars (40 miljoen) en Javier Saviola (36 miljoen) de derde duurste transfer uit de clubgeschiedenis. Wat de uitgaande transfers betreft, staat vast dat Gianluca Zambrotta naar AC Milan trekt, terwijl er belangstelling zou zijn van Arsenal voor Yaya Touré en van Chelsea voor Deco en Samuel Eto’o.

Frank Rijkaard, die als coach van Barcelona de plaats moest ruimen voor Pep Guardiola, zal wellicht een sabbatjaar inlassen.

Het nieuwe kampioenschap 2008/09 gaat op 31 augustus van start en loopt tot 31 mei. In de Segunda División zal de competitie zelfs tot 21 juni 2009 lopen.

Robinho, die geboren werd op 25 januari 1984, is de enige speler van meer dan 23 die geselecteerd is voor het Braziliaanse olympische team, een van de ploegen in de poule van België.

Luca Cigarini (21), een jonge middenvelder van Parma, zou in de belangstelling staan van Atlético Madrid.

Fernando Navarro (26), de verdediger van Mallorca, stapt voor een bedrag van 4,7 miljoen euro over naar FC Sevilla, dat in ruil voor hem ook nog Marti laat vertrekken. Voorts richt Sevilla de ogen op de Franse markt. Er is belangstelling voor Sébastien Squillaci (27, Lyon) en Michaël Chrétien (23, AS Nancy). N’Dri Romaric, de vroegere Ivoriaanse spits van Beveren, zou ook gegeerd zijn, maar zijn huidige club Le Mans wil de Ivoriaan slechts laten vertrekken bij een gigantisch bod.

Jozy Altidore (18), een Amerikaanse spits, tekende een contract bij Villareal. “Het is ongelooflijk dat ik op mijn leeftijd al kennis kan maken met de Liga“, verklaarde hij toen hij aan de pers werd voorgesteld. De club twijfelt wel nog of hij onmiddellijk een kans zal krijgen bij de A-kern. Het is ook mogelijk dat hij wordt uitgeleend.

Jonathan Pereira, een 21-jarige spits van Villarreal die afgelopen seizoen werd verhuurd aan tweedeklasser Racing El Ferrol, stapt wellicht over naar Racing Santander.

Ernesto Bello, de coördinator van het opleidingscentrum van Deportivo La Coruña, stapt over naar Real Zaragoza.

Málaga en Sporting Gijon verzekerden zich op de slotspeeldag van de Segunda División van promotie. Zij vergezellen kampioen Numancia.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content