FC Sevilla begon niet zo sterk aan het seizoen.

Van de vier groten uit de Liga, schoot FC Sevilla het slechtst uit de startblokken. Sinds de tragische dood van Antonio Puerta lijken er zandkorrels in het mechanisme van de ploeg te zitten. In de wedstrijd voor de Supercup tegen AC Milan scoorde Renato nog wel de eerste goal, maar het duel draaide uit op een 3-1-nederlaag. Het was de eerste keer dat FC Sevilla na vijf opeenvolgende zeges in bekerfinales – de laatste was de fantastische 3-5-zege op 19 augustus op het veld van Real Madrid in de Spaanse supercup – de duimen moest leggen. En het eerste duel na 50 jaar afwezigheid in de Europacup I – nu Champions League – draaide uit op 3-0-verlies tegen Arsenal.

Het is nog te vroeg om te beweren dat de Andalusische club, die in het seizoen 1999-2000 opnieuw aansluiting vond bij de elite, na dertien seizoenen in het vagevuur van tweede klasse zal stilvallen of het moeilijk zal hebben om opnieuw op alle fronten mee te strijden. De flamboyante voorzitter José Maria Del Nido stelt geenszins het transferbeleid van afgelopen zomer in vraag. Om het in de Champions League even goed te doen als in de UEFA Cup deed FC Sevilla geen overdreven zotte uitgaven, al telde het wel 12 miljoen euro neer voor Arouna Koné, de spits van PSV die vroeger nog voor Lierse speelde. Sportief directeur Ramón Rodríguez Verdejo, alias Monchi, staat erom bekend dat hij voor weinig geld grote spelers op de kop kan tikken. Zo tekenden naast Koné ook doelman Morgan De Sanctis, die met de instemming van de FIFA zijn contract bij Udinese mocht verbreken, de verdedigers Khalid Boulahrouz, uitgeleend door Chelsea, en Aquivaldo Mosquera, waarvoor Sevilla 8 miljoen euro betaalde aan het Mexicaanse Pachuca, en de middenvelders Seydou Keita en Tom De Mul.

Voorts kan coach Juande Ramos ook nog steeds rekenen op de diensten van Daniel Alves. De Braziliaanse back was afgelopen zomer gegeerd wild op de transfermarkt, maar de voorzitter legde een bod van 35 miljoen euro van Chelsea en één van 30 miljoen euro van Real Madrid naast zich neer. De perikelen rond een mogelijke transfer deden Alves blijkbaar geen goed, want zijn fameuze rushes op de rechterflank en tot op de millimeter precieze voorzetten hebben de fans dit seizoen nog niet gezien.

Samuel Eto’o herstelt bijzonder vlug van de blessure die hij op 29 augustus opliep aan de rechterbil. In die mate zelfs dat de Kameroense spits van Barça misschien al in de eerste week van november zijn wederoptreden zou kunnen maken, één maand vroeger dan algemeen verwacht.

Camp Nou, het stadion van Barcelona, dat op 24 september zijn 50ste verjaardag vierde, zal voor de derde keer in zijn bestaan grondig worden hernieuwd. Er komt met name een opvallende gevelrenovatie die volledig geïnspireerd zal zijn op het werk van Antoni Gaudí. Darnaast komt er een nieuw dak in blauw, geel en rood. De totale kostprijs voor de renovatie wordt geraamd op 300 miljoen euro. Na de werkzaamheden, waarvan het begin voorzien is voor 2009 en het einde voor 2012, zal het stadion plaats bieden aan 104.000 kijklustigen.

Gianluca Zambrotta, flankverdediger van Barcelona, liep in een duel met Ricardo Oliveira van Zaragoza een voetbeenbreuk op. Zijn wederoptreden wordt verwacht voor eind oktober. Yaya Touré, de Ivoriaanse middenvelder van Barcelona, is eveneens out voor één maand met een scheurtje in de linkerdij.

Ramón Calderón, de voorzitter van Real Madrid, werd bij een privébezoek aan New York op de luchthaven aangehouden door de politie, die hem verwarde met een terrorist met dezelfde naam. Het probleem kon slechts worden opgelost na de tussenkomst van Alfredo Perez Rubacalba, de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Antonio Puerta zou volgens het dagblad Publico niet gestorven zijn als gevolg van hartproblemen, wel als gevolg van een hersenbloeding die ontstond door een embolie.

Tom De Mul zat niet in de selectie van Sevilla voor de wedstrijd tegen Zaragoza. Sevilla verloor met 2-0. Mémé Tchitébleef op de bank bij Santander.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content