Nadat Yves De Winter tegen Cercle Brugge op de bank belandde bij Westerlo, verklaarde de doelman de club te willen verlaten. Wat Herman Wijnants ertoe noopte hem erop te wijzen dat je een transfer afdwingt met prestaties op het veld.

Dat je weg wil, had niks te maken met je verwijzing naar de bank, verklaarde je nadien, want het was toch al de bedoeling dat je weg zou gaan. Kreeg je signalen van de club dat ze van je af willen of komt het initiatief van jezelf?

Yves De Winter: “Ik zie niet in waarom ik ook niet gewoon zou kunnen blijven, maar ze wisten dat het mijn ambitie is om niet voor altíjd in Westerlo te blijven. Ik speel hier al tien jaar, ik heb die ambitie om eens ergens anders te spelen, een uitdaging is niet slecht.”

In vorige seizoenen hoopte je daar ook op, maar kwam het er niet van. Waarom zou het nu wel kunnen lukken?

“Elk jaar is anders. Ik lig nu maar twee jaar meer onder contract en geen vier. Bovendien veranderen er elk jaar weinig doelmannen van ploeg, misschien wordt dat dit jaar anders en begint het te rollen. Ik had een contract van vijf jaar, ploegen die een keeper zoeken denken dat ik dan wel veel geld zal kosten en dat snap ik. Het is niet omdat ik op de bank zit dat mijn honderdveertig wedstrijden in eerste klasse niet meer tellen. Bart ( Deelkens, nvdr) doet het heel goed en dat speelt ook in mijn voordeel: er is een goede vervanger, dus ik hoef niet zo veel te kosten. Maar ik ben niet ontevreden bij Westerlo. Als ik nog een jaar blijf, heb ik volgend seizoen maar één jaar contract meer.”

Toen je uit de ploeg verdween, zei je dat Ceulemans blijkbaar fouten van je had gezien waarvan je je niet bewust was. Scherp gesteld kan dat twee dingen betekenen: je kan je eigen prestaties niet goed inschatten of er spelen andere dan sportieve criteria om je naast de basis te zetten.

“Tja, da’s goed gezegd, maar als ik een fout maak, heb ik het liefst dat ze mij daar op training op wijzen, zodat ik eraan kan werken en verbeteren. Ik train heel hard, zeker zo hard als daarvoor. De trainer ziet dat, die zal mij niet tegenspreken.”

Je hebt met de belofteploeg deelgenomen aan de Olympische Spelen in China en je werd in 2009 als derde doelman opgeroepen voor de Rode Duivels. Wat is er misgelopen dat je daar nu uit beeld bent?

“Als keeper moet je ook geluk hebben, want er zijn veel goede keepers. Als Mignolet in Engeland speelt, is het logisch dat je geen keeper van Westerlo gaat oproepen. Daarom ook dat ik eens wil veranderen en misschien ooit weer in aanmerking komen voor de nationale ploeg.”

Op wat voor club hoop je?

“Nederland zou plezant zijn. Ik denk dat je daar als voetballer heel veel kan bijleren. Je krijgt er betere trainingen, betere accommodaties … Daar kan ik nog vooruitgang boeken. Op hoge ballen ben ik bijvoorbeeld vrij goed, maar voor hetzelfde geld bots je in Nederland op een keeperstrainer die je daarop nog beter kan maken. Daarom wil ik als de kans zich voordoet gewoon eens andere druk ervaren, andere sfeer … Maar áls ik afscheid neem, zal het na tien jaar toch even slikken worden.”

DOOR RAOUL DE GROOTE

“Bart doet het goed en dat speelt ook in mijn voordeel.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content