WK kunstschaatsen: de lange kür van Loena Hendrickx, stap voor stap

Loena Hendrickx. © Getty
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Loena Hendrickx veroverde vandaag brons op het WK kunstschaatsen in Japan. Hoe ziet haar lange kür eruit? Een overzicht van de belangrijkste onderdelen.

1. Na een kleine minuut komt de eerste sprongencombinatie: een drievoudige lutz plus een drievoudige toeloop, telkens drie rotaties met beide armen in de lucht.

© Serge Baeken

2. Kort daarop volgt een nieuwe sprong: de dubbele axel, de enige sprong waarbij ze met het lichaam naar voren afspringt.

© Serge Baeken

3. Bij een derde sprong, de drievoudige flip, zet Hendrickx weer achterwaarts af, op dezelfde voet waarmee ze na drie rotaties landt.

© Serge Baeken

4. Na een nieuwe dubbele axel volgt de change combination spin 4, een combinatie van drie pirouettes. Onder meer deze sit spin, met het been vooruit laag tegen het ijs, in een hoek onder de 90 graden.

© Serge Baeken

5. In diezelfde change combination spin 4 is ook deze upright spin inbegrepen, waarbij Hendrickx haar linkerbeen vastgrijpt boven het hoofd.

© Serge Baeken

6. In de choreo sequence kan de kunstschaatster de chroreografie in haar kür accentueren, om iets extra’s met de muziek te doen, zoals deze spiral.

© Serge Baeken

7. Daarna volgen twee sprongencombinaties, met onder meer de drievoudige lutz, de tweevoudige toeloop en deze tweevoudige rittberger kort na elkaar.

© Serge Baeken

8. De drievoudige salchow is een sprong met drie rotaties, waarbij het afzetbeen verschillend is van het been waarop geland wordt.

© Serge Baeken

9. Het langste onderdeel, van driekwart minuut, is de step sequence 4, een artistieke serie van vrij gekozen, snelle passen over het hele ijsoppervlak.

© Serge Baeken

10. De afsluiter is deze layback spin 3, een pirouette waarbij Hendrickx haar rechterbeen achterwaarts omhoog heft en vastgrijpt met haar handen.

© Serge Baeken

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content