De helft van de coaches overleefde het WK niet. Sommigen hielden de eer aan zichzelf, anderen werden met pek en veren overladen. Een overzicht.

ONTSLAGEN (5)

Luiz Felipe Scolari is één van de vijf coaches die werd ontslagen, al is de T1 van de Seleção inmiddels opnieuw aan het werk bij Gremio, waar hij midden de jaren negentig zijn naam maakte. Ook Reinaldo Rueda, bondscoach van Ecuador, overleefde het toernooi niet.

Paulo Bento mocht na een tegenvallend WK met Portugal aanblijven, maar werd op 11 september na een vernederende 0-1-nederlaag tegen Albanië alsnog aan de deur gezet. Dat lot onderging ook Safet Susic, die ondanks een pover WK (alleen winst tegen Iran) coach van Bosnië-Herzegovina bleef, maar na het 3-0-verlies in de EK-voorronde tegen Israël toch de laan werd uitgestuurd.

Nog voor de start van het WK tekende Kwesi Appiah (Ghana) een nieuwe overeenkomst voor nog eens twee jaar, maar ook hij werd na een desastreuze eindronde en matige start in de kwalificaties van de African Cup of Nations alsnog bedankt.

GESTOPT (5)

Vijf andere bondscoaches hielden de eer aan zichzelf. Sabri Lamouchi vertrok bij Ivoorkust, Cesare Prandelli nam afscheid van Italië, Hong Myung-bo zette een stap opzij bij Zuid-Korea. Alberto Zaccheroni nam zijn verantwoordelijkheid voor het tegenvallende WK van Japan, terwijl Alejandro Sabella twee weken na het verlies van Argentinië in de finale tegen Duitsland zijn koffers pakte.

EINDE CONTRACT (6)

Zes andere bondscoaches, van wie het contract na het WK afliep, bereikten geen nieuwe overeenkomst met hun federatie. Louis van Gaal vertrok naar Manchester United, terwijl de gerenommeerde Duitser Ottmar Hitzfeld (Zwitserland) op 65-jarige leeftijd met pensioen ging. Vahid Halilhodzic plaatste Algerije voor de tweede ronde van het WK en werd door de Algerijnse president himself gevraagd om te blijven, maar de 62-jarige Bosniër koos voor een nieuwe uitdaging in Turkije. Een kort avontuur: bij Trabzonspor werd hij begin november ontslagen.

Fernando Santos leidde de stugge Griekse nationale ploeg naar de achtste finales, maar de 60-jarige Portugees had al langer uitgemaakt dat hij niet in Griekenland wilde blijven en volgde in eigen land Paulo Bento op. Jorge Luis Pinto zette Costa Rica met een plaats in de kwartfinale op de voetbalkaart, maar ook de Colombiaan paste voor een verlengd verblijf en is in beeld bij Honduras, waar Luis Fernando Suárez geen basis zag om met Los Catrachos verder te werken.

GEBLEVEN (16)

Jorge Sampaoli (Chili, achtste finale), Didier Deschamps (Frankrijk, kwartfinale) en wereldkampioen Joachim Löw (Duitsland) zitten na het WK steviger dan ooit in het zadel, terwijl de ster van Marc Wilmots pas na de kwartfinale in Brazilië begon te tanen.

Vicente del Bosque (Spanje), Roy Hodgson (Engeland) en Fabio Capello (Rusland) werden roemloos in de eerste ronde uitgeschakeld, maar kregen van hun federatie (voorlopig) het vertrouwen.

Ange Postecoglou (Australië), Jurgen Klinsmann (VS), Miguel Herrera (Mexico) en Niko Kovac (Kroatië) blijven op post. Carlos Queiroz, die met Iran één puntje pakte, overwoog om afscheid te nemen, maar verlengde uiteindelijk tot het WK van 2018.

Volker Finke viel met Kameroen volledig door de mand, maar verzekerde zich na een sterke kwalificatiecampagne voor de African Cup of Nations van een verlengd verblijf. Na het verlies tegen Frankrijk nam Stephen Keshi (Nigeria) meteen ontslag, een maand erna kwam hij op die beslissing terug. De ex-verdediger slaagde er niet in de Super Eagles naar de African Cup of Nations te loodsen, maar zou zijn contract toch met een jaar kunnen verlengen. Ook Óscar Tabárez (Uruguay) en José Pekerman (Colombia) tekenden bij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content