Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 06/02

Meester René Verstringhe, die zelf een aardig stukje met de motor kan rijden, is advocaat van de Hells Angels. Hij is dus een en ander gewoon, en het zijn niet noodzakelijk de meest vredevolle lieden die op zijn gewaardeerde diensten een beroep doen. Maar van die Panoramareportage op Canvas leek hij van de hand Gods geslagen. Wij zagen de bondsprocureur in Studio 1, minder dan een uur nadat zijn bond, en eigenlijk hijzelf, door de programmamakers van grove nalatigheid was beschuldigd. ‘Schitterende reportage’, feliciteerde meester Verstringhe Chris Van den Abeele. ‘En wat zou de bond nu doen ?’ wenste Frank Raes te weten. Niets. De bond kan niets doen.

Wij herinneren ons plots een interview in Knack met Antwerpsecretaris Paul Bistiaux. Die had de eindronde in tweede klasse het corruptste evenement in Europa genoemd. Erger dan de verkiezingen in Albanië. Toen was meester Verstringhe minder van de hand Gods geslagen. Woest, dat was hij. Dat het moest gedaan zijn met die op niets gebaseerde beschuldigingen. Als Bistiaux geen bewijzen kon voorleggen, dan zou Verstringhe eens nakijken of hij de Antwerpsecretaris niet kon doen schrappen van de bondslijsten. Of beter : ineens opsluiten in de Begijnenstraat. Met dat gezever altijd.

De eerstvolgende eindronde in tweede klasse begon met de wedstrijd Waasland-Geel.

Dinsdag 07/02

Er is een conflict ontstaan tussen de Regie der Luchtwegen en de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Onderwerp van discussie is een tuin in het Limburgse Stevoort. Daar is sinds kort een woud van paraboolspiegels, schotelantennes, zendmasten en ontvangstradars neergeplant, dat almaar indrukwekkender en hinderlijker wordt.

René Vandereycken heeft namelijk de tip van Pierre Bilic in dit blad ter harte genomen en heeft na zijn telescopische piloon om de Australische televisie te kunnen ontvangen, en na zijn gigaschotel om Qatar-Sports te capteren, nu ook installaties gebouwd waarmee hij de belangrijkste televisiestations uit Kazachstan, Azerbeidzjan en Armenië kan bekijken. Drie van onze tegenstanders in de race naar Euro 2008. De antenne voor Kazachstan werkt met een satellietverbinding die via het ruimtestation Mir loopt en vandaar dankzij een oude nog in de ruimte rondvliegende Spoetnik weer naar Hasselt wordt doorgestraald.

Dat antennepark van René Vandereycken verstoort de communicatie van de luchtverkeersleiding in Beek, Bierset, Düsseldorf en Kleine Brogel. In Maastricht zijn al twee vliegtuigen in een aardappel- en hennepplantage geland, en in Düsseldorf eindigde de vlucht van een 737 op een kleuterschool.

Vandereycken heeft alle klachten doorverwezen naar de administratieve diensten van de KBVB : ‘Vraag naar mijnheer Landsheere. Hij zal alle schade vergoeden.’

Zaterdag 11/02

Daar zijn de Winterspelen weer. Rodelen. Skeleton. Curling. Biatlon. Bultskiën. Waartoe hebben twintig eeuwen beschaving gediend, wanneer de mensheid zich in 2006 nog altijd compromiteert met een rariteitenkabinet als de Winterspelen. Niet toevallig georganiseerd tijdens de carnavalsperiode. Geen Voil Jeanet die opkan tegen de moguls en de aerials van het freestyleskiën. In een normale wereld zou skeleton de laatste halte moeten zijn voor internering, maar nu zien wij duizenden toeschouwers uit de bol gaan voor heren en dames die met een snelheid van honderd kilometer per uur plat op hun buik op een soort minislede over de baan razen. Over kloven en barsten en bulten, hun neus anderhalve centimeter boven messcherpe ijspegels waarmee je een os doormidden snijdt. Eén verkeerde hots of bots en alleen hun romp vliegt door de finish.

De meest opgemerkte figuur bij de opening in Turijn was de Nederlandse prinses Maxima Zorreguieta, die de hele tribune stond op te zwepen voor YMCA van de Village People. Van de vorige Winterspelen in Salt Lake City herinneren wij ons de Vogeltjesdans. Officiële hymne, in alle stadions. Tararara rarara, tararara rarara, tararara rara ra tata tataa. En dan vijfduizend mormonen die hun armen als vleugels op en neer klapwiekten. Of dacht u misschien dat extreme koude en religieus fanatisme geen sporen nalaten ?

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content