Niet Roger Vanden Stock, de gedoodverfde opvolger van Jan Peeters, werd zaterdag verkozen tot bondsvoorzitter, maar wel de 48-jarige François De Keersmaecker. Hij is advocaat in Mechelen en de schoonzoon van Louis Wouters, die vanaf 1967 twintig jaar aan het hoofd van de KBVB stond.

De Keersmaecker kreeg tijdens de verkiezing ook de stem van Roger Vanden Stock, die niet profligakandidaat Michel Preud’homme steunde. Preud’homme werd aanvankelijk gekozen tot eerste ondervoorzitter, voor Vanden Stock, maar omdat die meer anciënniteit heeft, kreeg de Anderlechtbaas toch die functie. Preud’homme gaf ook zijn mandaat als voorzitter van de technische commissie terug. Die commissie wordt nu geleid door Antoine Vanhove, nadat Georges Ingelbecht, die recht had op die plaats, verzaakte aan het voorzitterschap.

Jean-Marie Philips, directeur van de profliga, stelde officieel zijn kandidatuur als nieuwe CEO, de manager die de bond dagdagelijks moet gaan leiden. Volgend jaar gaat de huidige secretaris-generaal Jean-Paul Houben immers met pensioen.

De Keersmaecker is verkozen voor één jaar, maar zal, tenzij de man blunders begaat, allicht voor een paar jaar op de derde verdieping zetelen. Want blunders verwacht men niet direct van deze quasi eentalige, maar op juridisch vlak beslagen reglementenvreter. Juist dat gebrek aan ervaring op juridisch vlak sloot de deur voor een ontgoochelde Preud’homme, die ook aan Franstalige kant geen steun van de amateurs kreeg. Tegen De Keersmaecker pleit zijn gebrek aan internationale uitstraling en ervaring met topvoetbal. Hem werd gevraagd om een beleidsplan op tafel te leggen. De Mechelaar acht zich op juridisch vlak beslagen genoeg om het ingewikkelde reglement te hervormen, maar wil van twee domeinen een prioriteit maken : het commerciële departement en het personeelsbeleid.

De profliga blijft verweesd achter. Een ultieme geste tegenover Roger Vanden Stock om die alsnog te steunen, werd door een gekrenkte Anderlechtvoorzitter begin vorige week verworpen. Meer dan ooit is de profliga, vrijdag nog zwaar op de korrel genomen door Jos Vaessen, een verdeeld allegaartje. Het is niet meer G5 tegen G13, maar ruzie binnen de G13. Dat zaterdag op alle vlakken – ook qua hervormingen – werd verloren, is dan ook de eigen schuld. Wie zes maanden vechtend over tafel rolt, boekt nooit een zege.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content