Bij tweedeklasser KV Red Star Waasland vond Roeselare een opvolger voor coach Dennis Van Wijk, die naar het Nederlandse Willem II vertrekt. Dirk Geeraerd (42) wordt de nieuwe trainer van de West-Vlaamse club. Aanvaller Kristof Arys van Waasland werkte vijfenhalf seizoen met Geeraerd samen, kent hem door en door. “Die man ademt voetbal, is erdoor bezeten”, begint de spits.

“Vooral op het tactische vlak is hij enorm sterk, daar wijdt hij ook veel tijd aan. Dat gebeurt niet enkel aan het bord tijdens voorbeschouwingen, maar ook op het veld. Hij legt trainingen regelmatig stil om richtlijnen te geven en zorgt voor tactische oefeningen. Als geen ander kan hij de tegenstander ontleden. Zijn Pro Licencediploma ( UEFA PRO-diploma, nvdr) haalde hij met grootste onderscheiding en dat merk je. Geeraerd traint altijd met de bal, ik denk dat hij nog nooit een bos van dichtbij heeft gezien.

“Normaliter opteert hij voor een 4-4-2, maar dat kan ook een 4-3-3 of 4-5-1 worden. Een vast spelsysteem hanteert hij eigenlijk niet. Wat wel een constante is, is dat de organisatie steeds op punt moet staan. Hij vindt het ook heel belangrijk dat iedereen zijn taak vervult, dat niemand zich een vedette waant. Of je 25 keer international bent geweest of nog maar net komt piepen op het hoogste niveau, maakt voor hem niks uit.Welk soort voetbal hij voorstaat, hangt af van de kwaliteiten van de jongens die hij ter beschikking krijgt. In Deinze moesten we vechten tegen de degradatie en hadden we niet het materiaal voorhanden om het spel te maken. Met werkvoetbal is hij er daar mooi in geslaagd om de ploeg naar een veilige plaats in het klassement te loodsen. In Torhout en Waasland was er een geheel dat meer uitgebalanceerd was. Daar kon hij ons beter, technisch voetbal laten brengen. Ook bij Roeselare zal het beschikbare materiaal bepalend zijn. Geef hem de ploeg van het afgelopen seizoen en hij doet zeker even goed.

“Op het communicatieve vlak is Geeraerd heel sterk. Hij was maatschappelijk assistent bij luchthavenuitbater BIAC. Dat blijkt. Het is altijd toehoren met de mond open als hij aan het woord is. Maar hij kan ook goed luisteren en problemen analyseren, staat dicht bij de groep en praat veel met zijn spelers.

“Een minder aangenaam punt bij Geeraerd is dat hij absoluut niet kan verliezen, daar heeft hij een bloedhekel aan. Dat is goed, maar het resulteert altijd in een enorme ontgoocheling in het eerste halfuur na de wedstrijd. Dan kan hij wel eens dingen zeggen die hard aankomen.”

KDR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content