Tegen Anderlecht pakte Lokeren voor het eerst dit seizoen punten in een topper. Hoe zwaar weegt het potentieel van de Waaslanders ? Twee IJslanders geven inzicht in de interne keuken.

Het seizoen zit er voor een derde op en Lokeren staat op een zesde plaats met achttien punten. Er moest nochtans een reeks, weliswaar ervaren, spelers ingepast worden en bovendien moest Lokeren de langdurige onbeschikbaarheid van draaischijf Runar Kristinsson, verdediger Lezou Doba én duurste aankoop aller tijden Marel Baldvinsson opvangen. Maar wie denkt dat ze in het Waasland tevreden zijn, heeft het verkeerd voor. Er knaagt wat aan de boorden van de Durme. Voorzitter Roger Lambrecht kaartte het al eerder aan, het spel zint hem niet zo.

“Ik ben ook niet zo blij met de manier waarop we spelen”, zegt Arnar Gretarsson. “Het is anders dan de voorbije twee, drie jaar. Meer georganiseerd, meer als blok. Ik vind ook dat we de kansen die we krijgen onvoldoende goed afwerken. Twee, drie jaar geleden speelden we in de meeste wedstrijden goed voetbal, nu bleef dat beperkt tot twee, drie wedstrijden en daarin ook nog eens niet langer dan vijftig of zestig minuten. Daarna verdween het voetbal. Terwijl het niet hoeft, omdat er veel kwaliteit in het team zit. De nieuwkomers zijn allemaal goeie spelers die het team wat kunnen bijbrengen. Maar als die geblesseerden terugkeren en we blijven van andere letsels gespaard, dan kunnen we nog sterker worden en zitten er mogelijkheden in het team om nog beter te spelen.”

De voorzitter is ambitieus, hij wil een plaats bij de topvijf. Zijn aanvoerder, die andere Arnar, Vidarsson, treedt hem daarin bij : “Het grote verschil met vorig jaar is dat onze kern toch iets breder is. Met De Wilde en Milojevic hebben we nu vijf blessures, maar we hebben die makkelijker kunnen opvangen. Vorig jaar konden we het in die situatie direct vergeten. Anderzijds staat in elke linie nu wel een nieuwe naam, het duurt even voor dat klikt.”

Had Lokeren nood aan vernieuwing ?

Vidarsson : “Ik denk dat Lokeren daar al nood aan had na het seizoen dat we als derde eindigden. Met het verdwijnen van Zéré, Katana, Kimoto, Bangoura, Dabanovic en VanHoey was ineens quasi de helft van de kern weg. Iedereen wees naar Bangoura en uiteraard was dat een zeer belangrijke schakel, maar er vertrokken meerdere spelers en eigenlijk kwam er niet veel in de plaats. De echte vernieuwing kwam pas met nieuwjaar vorig jaar.”

Was die stap terug voor jullie een teleurstelling ?

Gretarsson : “Het is altijd moeilijk om zoiets te aanvaarden, maar tegelijk is het onvermijdelijk voor een club als Lokeren. Overal in de wereld worden na een goed seizoen je beste spelers weggeplukt. Het probleem was dat we amper wat in de plaats kregen. De voorzitter weet dat hij toen een foutje maakte.”

Vidarsson : “De nieuwe spelers waren Afrikanen en niet af. Op oefenkamp kwamen er plots zeven jongens uit Kameroen, maar niet eentje bleek bruikbaar. Daarna was het wachten en wachten, en toen het seizoen begon, was het moeilijk om dat recht te zetten.”

Gretarsson : “Uiteindelijk werd met Paul Put de trainer geslachtofferd. Maar wat kon hij doen ?”

Vidarsson : “Put verloor zijn hoofd een beetje, niet volledig zijn schuld, dat weet de voorzitter ook. Want pas toen Van der Elst met nieuwjaar zijn versterkingen kreeg, met Tailson, Geraerts, De Wilde, Djuricic – heel goeie versterkingen allemaal – zag je hoe de ploeg plots weer beter werd. We werden weer Lokeren, de subtopper. En deze zomer werden opnieuw erg goede transfers gedaan.”

Opmerkelijk daarin : allemaal ervaren jongens. Op zoek naar ‘instant succes’ ?

Vidarsson : “Ja. Ademilson is 29, Doll en Hendrikx zijn bekend. Als je die naar Lokeren kunt halen, heb je de top. Doll is Franstalig, en je ziet direct hoe onze Afrikanen naar hem luisteren. Wij, dé IJslanders hebben ook ervaring, maar wij kunnen die op hen niet overbrengen, omdat wij het Frans onvoldoende meester zijn. Doll kan dat wel en die jongens kijken dan ook naar zo iemand op. En dan merk je direct dat onze wilde jongen, Conte, veel veel beter presteert.”

Gretarsson : “We hebben dit seizoen een veel betere verdediging. Dat is positief, maar het is negatief als je aan de overkant te weinig scoort. Dat is een beetje het verschil met het seizoen waarin alles voor ons wél goed liep. Toen scoorden heel veel spelers. Onder Van der Elst zijn we veel beter georganiseerd, maar Put was agressiever, had een aanvallendere stijl, met meer pressing voorin. Dat maakte ons tegelijk achterin iets meer kwetsbaar. In sommige wedstrijden zou ík het allemaal liever wat aanvallender zien, met een blok dat iets hoger staat en iets dichter bij het doel van de tegenstander aan zijn pressing begint. Onze verdedigers zijn snel genoeg, op dat vlak mogen er geen problemen zijn.”

Vidarsson : “Thuis moet je wat hoger spelen dan uit, maar onze trainer beseft heel goed dat we niet meer zo naïef mogen zijn. We hebben meer ervaren spelers en krijgen minder kansen tegen. Noem het een iets meer volwassen voetbal.”

Lokeren verloor van Club, Standard en Genk, pas met de komst van Anderlecht werd een eerste puntje tegen een ’topploeg’ gehaald.

Gretarsson : “Genk was een soort keerpunt. Zij hadden veel balbezit maar creëerden nauwelijks kansen. Bij de 0-1 kregen we twee mogelijkheden om de wedstrijd af te maken, maar we misten ze, terwijl zij twee keer scoorden op stilstaande fases. Wij mochten die wedstrijd nooit verliezen. Brugge scoorde hier na 50 seconden. Nadien stond maar één ploeg meer op het veld, maar ze hielden stand.”

Vidarsson : “Dat je daar thuis van verliest, vind ik niet zo abnormaal. De derde nederlaag kwam er tegen Standard, uit, op zich ook geen schande, want ook daar waren we een uur de baas. Ook daar echter hetzelfde verhaal : tegengoal na zeven minuten, zelf drie kansen en die niet afmaken.”

Gretarsson : “Tailson was vorig jaar goed in vorm, maar heeft dit seizoen al een hele tijd met allerlei probleempjes gesukkeld. Dat scheelt.”

Vidarsson : “Als hij fit is, maakt hij alles wel af, want hij heeft kwaliteiten genoeg.”

Zagen we tegen Anderlecht. Voldoende kwaliteiten om bijvoorbeeld mee te dingen naar de titel van topschutter ?

Gretarsson : “O, ja, zeker. Hij kan koppen én schieten en heeft de neus van de afwerker. Kiest zeer goed positie. Alleen zal hij nooit een spits zijn die de ballen plaatst, Tailson schiet ze liever hard binnen. Of hij de beste is ? Voor mij is dat een fitte Jestrovic. Altijd gevaarlijk in de box. Aruna ook, geen afwerker, maar een goed dribbelaar.”

Vidarsson : “Vergeet Balaban niet.”

Bij Standard bekritiseren ze Bangoura, omdat hij te veel toeschouwer is in de zestien. Waarom lukt het daar voor hem niet ?

Gretarsson : “Bij ons was hij ook zo. Hier speelde hij de targetman, die ballen aflegde voor de ander. Bangoura was nooit een afwerker in de box, iemand die agressief naar de uitvallende ballen ging. Dat is het verschil tussen een Bangoura en een échte afwerker. Tailson is dat wel. Bangoura kan wel weer springen, een bal op de borst nemen en die bijhouden. Dat is zijn kwaliteit.”

Vidarsson : “In de periode-Bangoura stond onze verdediging op de middellijn, zodat hij heel veel in de zestien van de tegenstander stond. Hij kreeg daar veel meer ballen, veel meer centers. Het spel van Standard is veel afwachtender, een beetje op de counter. Hun volste recht, daar niet van…”

Gretarsson : “… maar het is geen stijl die past bij Bangoura.”

Waren jullie bij de start ongerust over de keepers ?

Gretarsson : “Het begon al op het einde van de voorbereiding. Onze jonge keeper, Griffin De Vroe, was wat gestresseerd. Ik geef hem niet de schuld van de gelijkmaker op Cercle, maar er was toch een misverstandje tussen hem en twee spelers. Een ervaren doelman zou geroepen hebben en zijn verdedigers wegjagen, maar die ervaring heeft hij nog niet. Hij is ook niet de langste, wat een probleempje is op stilstaande fases.”

Vidarsson : “Die waren aanvankelijk sowieso een probleem, zowel in de voorbereiding als bij de start. Tot Genk eigenlijk. Griffin is 19, je kan hem moeilijk wat verwijten. Een veldspeler heeft nog negen anderen rond zich, een keeper betaalt cash voor een foutje. Voor mij heeft hij het goed gedaan, maar ons probleem lag bij die stilstaande fases. Na Genk zijn we afgestapt van het verdedigen in zone. Nu pakken we elk een man, wat beter lukt. In principe ben ik voor de zone als het goed wordt uitgevoerd, maar als je niet reageert of denkt dat de ander het wel voor je zal oplossen, dan krijg je problemen.”

Gretarsson : “In zone heb je altijd een excuus klaar : het was mijn man niet. Dat excuus geldt nu niet meer.”

Vidarsson : “Daarmee is ook de discussie over ons zogenaamde keepersprobleem begonnen, terwijl ook veel aan de zoneverdediging lag. Toen Lasa kwam en we tactisch wat bijstelden, liep het weer beter. Lasic doet het goed, vergeet niet dat hij zonder ervaring uit Servië kwam.”

Gretarsson : “Hij kan nog beter worden als hij wat talen leert. Een keeper die niks kan zeggen, zal het altijd moeilijk hebben. Lasa spreekt Engels, Frans noch Nederlands. Iedereen komt nu terug, ook Milo en binnenkort Filip, de trainer zal straks een moeilijk knoop moeten doorhakken.”

Kristinsson ging met een heupprobleempje niet langer dan drie weken out zijn. Inmiddels zijn het er bijna tien.

Vidarsson : “Runar is intussen al 35 jaar. Als je op die leeftijd begint te sukkelen, duurt het allemaal wat langer. Daarom vind ik het héél goed dat we Hendrikx konden krijgen, anders zaten we in de problemen. Marc is iemand die assists en doelpunten meepikt. Ik vermoed dat het voor Runar nog drie, vier weken zal duren voor hij fit is, misschien kunnen we zelfs pas na nieuwjaar terug op de beste Kristinsson rekenen. Als wij de kloof met de toptwee tot dan beperkt kunnen houden, hebben we wat achter de hand.”

Gretarsson : “Zonder geblesseerden hebben we een heel goeie ploeg. Misschien niet dé uitgebreide kern om het Anderlecht en Club een jaar lang moeilijk te maken, maar we kunnen wel opnieuw derde worden.”

door Peter T’Kint

‘We spelen meer volwassen.’ (Arnar Vidarsson)

‘Onder Van der Elst zijn we veel beter georganiseerd, maar Put had een aanvallendere stijl.’ (Arnar Gretarsson)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content