Het was een verrassende overgang : François Sterchele (24), die Charleroi met negen competitiegoals en drie bekertreffers na zijn eerste seizoen eerste klasse de rug toekeerde en een vierjarig contract tekende bij Germinal Beerschot. Met de transactie speelde voorzitter Jos Verhaegen korter op de bal dan de Franse eersteklassers Straatsburg en Troyes. Het tekende meteen de ambities van de Antwerpenaars : een plaats bij de eerste vijf. Sterchele, een spits die constant op de loer ligt, altijd randje buitenspel speelt en graag de ruimte induikt, moest als nieuwe aanvalsleider mee voor een Europees ticket zorgen.

Welke balans maak je op na meer dan een derde van de competitie ?

François Sterchele : “Enerzijds ben ik tevreden over mijn eigen niveau, maar ook ben ik ontgoocheld door die ongelukkige uitschakeling in de beker tegen KV Mechelen. Een zware domper, want de beker was een doel voor dit seizoen. De mentale tik die we daar incasseerden, liet zich ook voelen in de competitie. Het ontbreekt ons soms aan mentale kracht om terug te vechten of verstandig een wedstrijd naar onze hand te zetten. Verliezen tegen acht man van Charleroi blijft een catastrofe. Dat mag niet als je de de top vijf ambieert. Gelukkig blijft de kloof overbrugbaar. Maar we moeten het niet alleen zeggen, maar ook met daden aantonen dat we daar thuishoren.”

Wat missen jullie nog om die aansluiting met pakweg RC Genk en Anderlecht te bewerkstelligen ?

“Kwaliteit hebben we alleszins voldoende. Alleen verliezen we stomweg punten tegen lager geklasseerde ploegen, vaak door aanwijzingen te negeren of door concentratieverlies op het einde van de wedstrijd. Hoe verklaar je anders een tegendoelpunt in de 94ste minuut ? Wij kunnen nog geen resultaatvoetbal brengen. Toppers kunnen dat wel, slecht spelen en punten pakken. Je mag ook niet uit het oog verliezen dat Germinal Beerschot een serieuze gedaanteverwisseling onderging. Vergelijk de huidige ploeg met die van een jaar geleden en je zal schrikken van de veranderingen. Maar het mag geen excuus zijn.”

Sinds die fatale bekeruitschakeling nam de druk op de schouders van trainer Marc Brys alleen maar toe.

“Dat verdient hij helemaal niet, want het zijn nog altijd de spelers op het veld die het moeten bewijzen en zich volledig moeten geven. Het is veel te gemakkelijk om de coach als zondebok aan te duiden. Het verwijt dat hij veel te verdedigend speelt, klopt helemaal niet. Wanneer hebben we dat gedaan ? Op Anderlecht en Club Brugge ? Logisch, als je daar iets wil rapen. Hoeveel teams gaan daar voluit voor de aanval ? Doe je dat toch, krijg je achteraf het verwijt dat je naïef voetbalde. Tegen Standard speelden we met drie spitsen en verliezen we met 1-3. De trainer doet zijn best, is tactisch heel sterk. Hij zorgde ervoor dat mijn spelvolume vergrootte en ik fysiek sterker werd. Wij zijn, met voorsprong, de best getrainde ploeg van België, met gemiddeld acht tot negen sessies per week. Soms leidt dat tot zware benen in het weekend. Maar ik ben ervan overtuigd dat we daar in de terugronde de vruchten van gaan plukken.”

Is het probleem van Germinal Beerschot niet dat alles te veel via het centrum verloopt, met technische voetballers als Cruz, Losada of Colman, en de aanvoer vanop de flanken ontbreekt ?

“Dat is inderdaad ons zwakke punt. Ook konden we – door de vele blessures – nog geen drie of vier opeenvolgende wedstrijden met dezelfde ploeg aantreden. We missen buitenspelers, jongens die met voorzetten de spitsen kunnen bedienen of daarmee voor gevaar zorgen. Kijk naar RC Genk, met Soetaers, Chatelle. Of Ander- lecht, met Goor en Akin of Mpenza, en Standard, met Conceição en Rapaic. Bij ons ontbreekt soms het verrassingseffect, wij moeten het te veel hebben van infiltraties door het centrum. Daarom probeer ik vaak uit te wijken naar de flanken.”

Wat wil je dit seizoen nog bereiken ?

“Mijn eigen doelpuntentotaal verbeteren en mezelf in de kijker spelen van de bondscoach. Ik speel nog maar anderhalf jaar in de eerste klasse. En met Germinal Beerschot een gooi doen naar de vijfde plaats.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content