WK wielrennen in Valkenburg: ‘Unieke kans voor de Belgen’

© AFP

De Belgische ploeg hoort op het WK in Valkenburg bij de absolute toplanden, weet Jelle Vanendert. De Limburger is ontgoocheld dat hij zelf de selectie niet haalde, maar gelooft in een Belgische regenboogtrui.

“Het is een parcours dat voor een type Tom Boonen geschikt is, en nog meer voor Philippe Gilbert,” zegt Jelle Vanendert in Knack. “En wat past voor Gilbert, past ook voor Björn Leukemans, Gianni Meersman, Greg Van Avermaet of voor mij. Dat is een halve ploeg die zo goed als zeker bij machte is om de finale te rijden. Valkenburg past de Belgen.”

Cauberg

Het WK vindt voor een groot stuk plaats op het parcours van de Amstel Gold Race. Dat Boonen daar nog nooit imponeerde, betekent weinig of niets volgens Vanendert.

“De beslissing valt sowieso op de Cauberg. De aankomst ligt nog een kilometer verder, maar op de Cauberg gaan ze de renners dooddoen die anders nog kans maakten in de sprint. Goed mogelijk dat Tom uiteindelijk de rapste is van de mannen die de afvalrace op de Cauberg overleven.”

“Natuurlijk zullen er keuzes moeten worden gemaakt. Het doel is duidelijk: er moet een Belg wereldkampioen worden, Valkenburg is een unieke kans. Dat lukt alleen als de ploeg onderling overeenkomt en als er een verstandige strategie wordt uitgedacht én uitgevoerd.”

Spanje en Italië
Van welke landen komt de concurrentie? Vanendert: “Sowieso van Spanje dat een ijzersterke ploeg stuurt met Alejandro Valverde, Joaquin Rodriguez en Samuel Sanchez als gevaarlijkste namen. Maar pas zeker ook op voor de Italianen, hoewel die Alessandro Ballan, Michele Scarponi en Damiano Cunego thuis laten.”

“Het WK valt voor Italië op een mooi moment in het seizoen: er komen nog een paar voor hen zeer belangrijke sluitingskoersen aan, waaronder de Ronde van Lombardije. Die selectie zal conditioneel sterk staan, wees maar gerust, en tactisch klopt het bij hen altijd. Daarom is Vincenzo Nibali voor mij een van de grote favorieten.”

“België, Spanje en Italië zijn normaal gezien de sterke blokken. Er zijn nog een paar gevaarlijke enkelingen die kunnen profiteren, maar als de grote landen het goed spelen, moeten ze dat onder controle kunnen houden.” (JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content