Van Petegem: ‘Roelandts is de enige Belg die stap voor stap groeit’

© IMAGEGLOBE

Tien jaar na zijn dubbelslag in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix laat Peter Van Petegem zijn licht schijnen op Vlaanderens Mooiste.

S/VM: Wie of wat houdt Fabian Cancellara zondag van een tweede overwinning?

Van Petegem: “Zijn voorbereiding was perfect en in de E3 Harelbeke was hij supersterk. Maar Cancellara is voor mij al ieder jaar topfavoriet. We zagen vorig jaar met zijn valpartij wat er in de Ronde allemaal kan gebeuren. En twee jaar geleden botste hij op de man met de hamer. Al zal hem dat geen tweede keer overkomen, denk ik.”

S/VM: Kan Peter Sagan hem aan?

“Zeg nooit nooit met zo’n fenomeen. Maar volgens mij zal hij nog een klein beetje ervaring missen om te winnen. De Ronde is ook een heel andere wedstrijd: ze begint pas na 200 kilometer, waar de E3 en Gent-Wevelgem al eindigen.”

S/VM: Tom Boonen zakte er in de E3 door en kwam ten val in Gent-Wevelgem. Als zijn knie het houdt, hoort hij nog bij de favorieten?

“Voor mij wel. Boonen blijft een van de weinigen die na zes uur nog over veel power en explosiviteit beschikken. Bovendien heeft hij de beste ploeg. Tien jaar geleden, toen ik de dubbel pakte, was ik de laatste dag van Tirreno-Adriatico ziek. Aan Milaan-Sanremo nam ik niet deel en in Waregem en Harelbeke voelde ik me ook maar ‘een halve’ bij de start. Ik heb toen gewoon meegereden, getraind en getest. Zoals Tom vrijdag in de E3. Positief was dat hij als eerste de Taaienberg en Paterberg opdraaide. Iedereen wil daar vooraan zitten. Als zijn blessure hem niet afremt, is zijn niveau zondag weer wat hoger.”

S/VM: Zie je nog andere Belgische kandidaat-winnaars?

“Nee, of het zou al erg moeten meezitten en bij de buitenlanders tegenslaan. Philippe Gilbert heeft na Sanremo een kou gevat. Ik vraag me ook af: zit hij met zijn hoofd niet meer bij de Ardennenklassiekers? Jürgen Roelandts is de enige Belg die stap voor stap groeit. Het is al een kunst om tijdens de E3 in het wiel van Boonen de Taaienberg op te draaien. Maar Roelandts won nog nooit een klassieker en tussen meezitten en de Ronde van Vlaanderen winnen, is er een wereld van verschil.”

S/VM: Hoe ziet je tiercé eruit?

“Als hij kan starten, moet Boonen rijden zoals Filippo Pozzato: op het wiel van Cancellara. In de sprint zie ik hem de Zwitser wel verslaan. Pozzato zet ik op drie: hij is er altijd bij.” (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content