Van der Poel wint voor eerste keer in Bredene, Cant kan nog eens winnen bij de vrouwen

© Belga Image

Mathieu van der Poel had zo goed als elke cross gewonnen, maar die van Bredene ontbrak nog. Tot vandaag. De Nederlander reed de rest op een hoopje in de zesde manche van de Ethias Cross. Sanne Cant won haar tweede cross van het seizoen bij de vrouwen.

Het was Thijs Aerts die in Bredene als eerste het veld in reed. In zijn wiel volgden onder andere Mathieu van der Poel en Diether Sweeck. Laatstgenoemde repte zich in een mum van tijd naar voor en ging even voor de rest uitrijden. Zdenek Stybar kende ook een goede start maar ging in de materiaalpost compleet in de fout. De Tsjech ging zelfs even over de afsluiting hangen en verloor hierdoor kostbare tijd.

Diether Sweeck begon met een voorsprong van 5 seconden op Mathieu van der Poel aan de tweede ronde. Daarna volgden Thijs Aerts en Tim Merlier. Laatstgenoemde schoof aan bij Diether Sweeck en Mathieu van der Poel waardoor we drie leiders kregen. Diether Sweeck maakte in de derde ronde een foutje en verloor zo voeling met de kop van de wedstrijd.

Na iets meer dan een halfuur cross vond Mathieu van der Poel het welletjes en schudde hij zijn enige opponent, Tim Merlier, van zich af. Diether Sweeck bleef knokken voor de derde plaats aangezien Gianni Vermeersch aan het naderen was. Vermeersch ging met nog twee en een halve ronde voor de boeg op en over Diether Sweeck. Mathieu van der Poel ging net voor het ingaan van de slotronde nog eens onderuit maar zijn voorsprong op de rest was zo groot dat zijn 16e zege nooit meer in gevaar kwam.

Uiteindelijk eindigden Tim Merlier en Gianni Vermeersch ver achter de Nederlander op de tweede en derde plaats. De zevende van acht manches in de Ethias Cross volgt woensdag 5 februari in Maldegem, waarna op zondag 16 februari het doek valt in het Nederlandse Hulst.

Eindelijk nog eens Cant

De 29-jarige wereldkampioene Sanne Cant kon in Bredene voor een tweede keer dit seizoen de handen in de lucht steken. Ze haalde het na een solo die ze reeds in de tweede van vijf ronden opzette.

Het was Bethany Crumpton die als eerste de modder van Bredene indook. Achter de Britse volgden onder andere de Française Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en de Nederlandse Geerte Hoeke. Sanne Cant reed als zesde rond maar maakte meteen een sprong naar voor.

Bij het ingaan van de tweede ronde nam de wereldkampioene de Britse Anna Kay mee op sleeptouw. De Amerikaanse Rebecca Fahringer volgde als derde op 4 seconden. Daarna kregen we twee duo’s. Een eerste werd gevormd door Marion Norbert Riberolle met Loes Sels. Een tweede duo werd gevormd door Alicia Franck met Geerte Hoeke.

Sanne Cant ontdeed zich al snel van Fahringer waardoor de wereldkampioene, bij haar eerste deelname in Bredene, meteen aan een solo begon. Met nog twee ronden voor de boeg had Fahringer het gezelschap gekregen van Anna Kay. Zij volgden op 25 seconden van Cant. Daarna kwamen Marion Norbert Riberolle, Geerte Hoeke en Loes Sels aangevlamd. Sanne Cant leek dus, na haar overwinning in Sint-Niklaas, op weg naar haar tweede zege van het seizoen. Enkel de strijd voor de dichtste ereplaats leverde zo nog enige spanning op.

Bij het ingaan van de slotronde had Anna Kay zich ontdaan van Rebecca Fahringer. De strijd voor de vierde plaats werd er een tussen Sels, Hoeke en Riberolle. Cant kwam niet meer in de problemen en haalde het zo na een lange solo.

Partner Content