Van Avermaet pakt op de Muur de eerste bolletjestrui

© Belga

Ongeacht de uitslag van de rit, verschijnt er zaterdag in de vooravond een Belg op het podium na afloop van de openingsetappe in de Ronde van Frankrijk.

Na 43,5 kilometer kwam Greg Van Avermaet (CCC) immers als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen, een klim van derde categorie in deze Tour. Daarmee pakt de olympische kampioen twee punten, eentje meer dan Xandro Meurisse (Wanty-Gobert), die even later op de Bosberg (cat. 4) de snelste was. Meurisse kwam zo ook op twee punten, maar de Kapelmuur telt zwaarder door.

Van Avermaet zal zijn trui alvast tot maandag kunnen houden. Dan staan er in het slot van de rit naar Epernay vier beklimmingen op het programma: eentje van vierde categorie en drie van derde categorie. Zondag is er een ploegentijdrit doorheen de statige lanen van de hoofdstad.

Muur van Geraardsbergen voor het eerst deels afgesloten

De doortocht van de eerste rit van de Ronde van Frankrijk over de Muur van Geraardsbergen heeft een grote impact. Door de grote volkstoeloop werd omstreeks 13 uur een deel van de Muur afgesloten. “De Kapelmuur en de onderkant van de Muur zijn wel nog bereikbaar”, zegt commissaris Jurgen De Landtsheer van de lokale politie. “Maar het is wel uniek. Nog nooit hebben we dit moeten doen, ook niet tijdens de Ronde van Vlaanderen.”

Momenteel staan naar schatting zowat 8.000 mensen op de Muur. “Maar er is nog ruimte genoeg, ook op de feestweide waar iedereen de doortocht op een groot scherm kan volgen”, zegt De Landtsheer. Voor heel Geraardsbergen wordt de capaciteit op 30.000 bezoekers geschat. “Maar het gaat nog, de mensen zijn nog steeds welkom”, aldus De Landtsheer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content