Usada: ‘Armstrong had vijf Tourzeges kunnen behouden’

© EPA

Antidopingbureau bereid om levenslange schorsing te herzien.

Als Lance Armstrong had meegewerkt met het Amerikaans antidopingbureau USADA, dan had hij vijf van zijn zeven Tourzeges mogen houden. Dat zegt USADA-baas Travis Tygart in de Amerikaanse krant USA Today.

Armstrong besliste vorig week om de beschuldigingen van dopinggebruik en bloedtransfusies tegen hem niet langer aan te vechten. USADA interpreteert dat als een schuldbekentenis, schorste hem voor het leven en ontnam hem al zijn zeges sinds augustus 1998. The Boss won de Tour tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij. Een veroordeling van het USADA is in principe wel alleen in de Verenigde Staten geldig.

Verjaring

“Als Armstrong eerlijk was geweest en had samengewerkt, dan hadden we de verjaringstermijn toegepast”, zegt Tygart. Die termijn bedraagt acht jaar, waardoor Armstrong enkel zijn tourzeges van 2004 en 2005 zou verliezen.

Tygart voegde eraan toe dat zijn levenslange schorsing mogelijk herzien wordt, mocht Armstrong alsnog getuigen over doping in het wielrennen.

Macht

De advocaten van de ex-renner stellen dat enkel de Internationale Wielerunie UCI de macht heeft om straffen uit te spreken, maar dat klopt niet volgens Tygart. “De UCI en het WADA kunnen wel in beroep gaan tegen de straf. Maar zolang dat niet gebeurt, geldt onze straf.”

Armstrong kreeg de voorbije dagen veel steun, maar dat geldt ook voor het USADA, countert Tygart. “Ouders en anderen die de rechten van zuivere atleten en de integriteit van de sport verdedigen, hebben ons bedankt. Wij doen gewoon onze job, gebaseerd op bewijsmateriaal. Van een persoonlijke ‘vendetta’ van mij tegen Armstrong is geen sprake, dat beweert hij enkel omdat het in zijn verdedigingsstrategie past.” (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content