Tour 2015: opnieuw bonificatieseconden voor gele trui, andere puntentelling voor groene trui

© Belga Image

In de Ronde van Frankrijk van 2015 zullen voor het eerst sinds 2008 opnieuw bonificatieseconden te verdienen zijn bij de aankomst, van de ritten twee tot en met acht. Ook het puntensysteem van de groene trui is aangepast. Na drie jaar winst voor Peter Sagan wil de Tour duidelijk opnieuw de groene trui om de schouders van een sprinter pur sang zien.

In de negen vlakke ritten zal meer belang gehecht worden aan de winnaar van een rit. De winnaar krijgt voortaan 50 punten, de overige puntendeling is als volgt: 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 punten. Voorheen gingen er 45 punten naar de winnaar, 35 naar de tweede en 30 naar de derde.

Kortom: het verschil tussen plaats één en twee in een rit wordt veel groter, waardoor veelwinnaars van sprintetappes meer kans maken op de groene trui.

Voor klimmers

Tour 2015: opnieuw bonificatieseconden voor gele trui, andere puntentelling voor groene trui

De 102de editie van de Tour de France start op 4 juli in Utrecht met een individuele tijdrit en eindigt in Parijs. De Tour zal met start in Antwerpen (aankomst op de Muur van Hoei, foto rechts) en Seraing anderhalve dag in België vertoeven.

Met amper twee tijdritten, bij de start en een ploegentijdrit en maar liefst negen aankomsten bergop (drie op een Muur, drie in de Pyreneeën en drie in de Alpen) wordt het duidelijk een editie voor klimmers. Daags voor de aankomst in Parijs wacht het spektakelstuk met aankomst op l’Alpe d’Huez.

Uitblazen doen de renners `s avonds met een verplaatsing met het vliegtuig naar de start in Sévres voor de slotrit naar Parijs. Op 26 juli weten we dan wie de opvolger wordt van Vincenzo Nibali.

Froome twijfelt

Christopher Froome
Christopher Froome© BELGAIMAGE

Chris Froome, de winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2013, liet al weten dat hij niet zeker is dat hij ook in 2015 aan de start van La Grande Boucle staat. ‘De Tour van 2015 is er duidelijk een waar weinig aan het tijdrijden gedacht wordt en de koers zal beslist worden in het hooggebergte. Door de vele aankomsten bergop zal het een agressieve en veeleisende koers worden. Het team en ikzelf moeten nog eens goed nadenken over welke grote ronde ik volgend jaar rijd’, aldus de 29-jarige kopman van Team Sky.

De Brit vindt het jammer dat er in de Tour 2015 zo weinig tegen de klok gereden moet worden. ‘Ik zie mezelf als een complete klassementsrenner. De Giro bevat volgend jaar een lange tijdrit van 60 kilometer en door enkele venijnige aankomsten is het parcours mooi in evenwicht. Dat past bij mijn profiel. Als ik de Giro zou rijden, kan ik ook op tijd opnieuw in vorm raken voor de Vuelta, met realistische ambities om die ook te winnen’.

‘In het verleden focuste ik me op één grote ronde maar dit zou een opportuniteit kunnen zijn om er twee te rijden. Maar we moeten eerst nog eens samen aan tafel zitten en als team uitwerken wat 2015 zal brengen’, aldus Froome, die in de Tour van dit jaar moest opgeven. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content