Tom Boonen wint vierde Kristallen Fiets: ‘Nu nog Sportman van het Jaar’

© Belga

Tom Boonen van Omega Pharma-Quick.Step heeft na een superseizoen zijn vierde Kristallen Fiets gewonnen. “Uiteraard ben ik gelukkig”, reageerde hij.

Tom Boonen van Omega Pharma-Quick.Step heeft voor de vierde maal de Kristallen Fiets gewonnen. Die trofee, waarmee het Belgsiche wielerseizoen wordt afgesloten, werd voor de 21ste keer uitgereikt.

Tom Boonen heeft dit jaar vier klassiekers op zijn conto geschreven. Hij werd ook Belgsich kampioen en pakte de regenboogtrui in het ploegentijdrijden. Boonen haalde 638 punten. Met veel achterstand volgde wereldkampioen Philippe Gilbert met 524 punten. Thomas De Gendt, die imponeerde in de Italiaanse Giro werd derde met 304.

Het is de vierde keer dat Boonen de Kristallen fiets krijgt, na 2004, 2005 en 2006. Op de erelijst volgt hij Philippe Gilbert op. De Waal won de voorbije vier edities. Boonen kende een erg succesvol seizoen, met zeges in onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de E3 Prijs, Gent-Wevelgem en Parijs-Brussel.

Ploegleider van het jaar werd nationaal bondscoach Carlo Bomans, helper van het jaar Kevin De Weert. Beste jongere van 2012 was Gijs Van Hoecke.

‘Resultaten staan er’

“Uiteraard ben ik gelukkig”, reageerde Boonen. “Na de Flandrien een vierde Kristallen Fiets is niet niets. Mocht ik nu ook nog de titel van Sportman van het Jaar krijgen, is het cirkeltje helemaal rond. Maar dat lot ligt niet in mijn handen. Mijn resultaten staan er, maar anderen moeten beslissen of die goed genoeg zijn.”

“Dat ik voor het sterke seizoen stond dat ik gemaakt heb, wist ik al in de maand december van vorig jaar. Het ging zo goed op training dat ik klaar was voor grootse daden. Op het gepaste moment geraakte ik bovendien in een superconditie en toen was het hek van de dam. Op dit niveau wil ik nog twee à drie jaar voortdoen. Ik heb nu hetzelfde gevoel van vorig jaar. Dat ziet er dus goed uit, als tegenslag geen roet in het eten komt gooien.”

“Mijn programma zal nagenoeg hetzelfde zijn van dit jaar”, besloot Boonen. “Ik begin in het Argentijnse San Luis en ga daarna naar Qatar en Oman. Alleen later moet ik afhankelijk van het rittenschema nog kiezen tussen Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. De komst van Mark Cavendish zal niet veel veranderen voor mij. Hooguit Qatar of Oman en Milaan-Sanremo zullen we samen rijden. En hoe we dat gaan doen, lost zichzelf tijdens die wedstrijden wel op.” (SD/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content