Simon Gerrans pakt de bloemen in feesteditie Luik-Bastenaken-Luik

© AFP

Simon Gerrans heeft de 100e editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Australiër, derde in de Amstel Gold Race, sprintte sneller dan de Spanjaard Alejandro Valverde en de Pool Michal Kwiatkowski.

De eerste Belg was Philippe Gilbert, die vorige week de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race won, op de achtste plaats. Jelle Vanendert werd 11e.

Zes renners lieten het peloton al na 12 kilometer ter plaatse. Pieter Jacobs, Pirmin Lang, Michel Koch, Jaco Venter, Matteo Bono en Marco Minnaard namen maximaal iets meer dan een kwartier voorsprong.

Jacobs stak verscheidene premies voor de bergprijs op zak, na de Côte de la Redoute bleven enkel Bono en Venter vooraan over. De volgende klim was er ook voor deze laatste te veel aan, het nog heel omvangrijke peloton volgde toen al op minder dan een minuut.
Bij het begin van de Côte de La Roche-aux-Faucons werd Bono als laatste van de vluchters gegrepen, waarna Julian Arredondo en Domenico Pozzovivo een kloofje konden slaan.

Op 11 kilometer van de meet werden ze echter ingelopen. Een onverwacht grote kopgroep trok naar de Côte de Saint-Nicolas, waar Stephan Denifl ervandoor ging. Zijn mooie verhaal duurde echter niet lang. De Italianen Pozzovivo en Gianpaolo Caruso gingen vervolgens hun kans.

Daniel Martin, de winnaar van vorig jaar, ging in de slotklim op de trappers staan, maar kwam in de laatste bocht ten val. Een elitegroep zou uiteindelijk in Ans sprinten voor de zege. Na 263 kilometer kwam Gerrans als eerste over de meet, voor Valverde, woensdag winnaar van de Waalse Pijl.

Op de erelijst van La Doyenne volgt Gerrans de Ier Martin op. De laatste Belgische zege dateert van 2011, toen Gilbert zegevierde. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content