‘Sagan heeft het nadeel dat hij niet van hier is’ (Edwig Van Hooydonck)

© Jelle Vermeersch
Jeroen Zuallaert

Aanstaande zondag viert de Ronde van Vlaanderen haar honderdste verjaardag. Een gesprek met Kempenzoon en ex-winnaar Edwig Van Hooydonck.

Hij zal het zelf niet te snel toegeven, maar in 1989 zorgde hij voor het mooiste moment in 100 jaar Ronde van Vlaanderen. Niet door de machtige demarrage op zijn favoriete Bosberg of door zijn imposante solo naar een doorweekt Meerbeke, maar door het eindpodium, waar de op dat moment 22-jarige Edwig Van Hooydonck zijn tranen de vrije loop liet. Kapot van de inspanning, maar diep, diep content.

Een 22-jarige die de Ronde van Vlaanderen wint: kan dat vandaag nog?

Van Hooydonck: Het kan nog, maar het zou wel uitzonderlijk zijn. Nu ja, dat was het toen ik won natuurlijk ook. Al was het voor mij misschien iets gemakkelijker dan nu, als je naar het deelnemersveld van tegenwoordig kijkt. In 1977 eindigden in Milaan-San Remo nog zeven Belgen in de top tien, dit jaar stonden er amper twaalf aan de start. De sport is veel internationaler geworden. In mijn tijd keek je raar op als er plotseling een Australiër naast je fietste. Ik heb de eerste Amerikanen en Oost-Europeanen nog naar hier weten komen. Je kunt generaties niet vergelijken, maar deelnemerslijsten wel. En dan zie je dat het vandaag een stuk moeilijker is om een klassieker te winnen.

Moet je specialiseren als je de Ronde wilt winnen?

Van Hooydonck: Heel zeker. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderlijke renners die alles kunnen, maar de meeste winnaars zijn specialisten. Van de huidige generatie denk ik dat alleen Peter Sagan als niet-specialist de Ronde kan winnen. Al heeft ook hij het nadeel dat hij niet van hier is. Als je in Vlaanderen geboren bent, koers je al vanaf je dertiende op Vlaamse wegen. Je weet de gevaarlijke bochten liggen, je kunt het parcours beter inschatten. Dat krijg je met oortjes niet voor elkaar. Bij Fabian Cancellara heeft het ook even geduurd voor hij hier prijzen reed.

Wat verwacht u van de Belgen zondag?

Van Hooydonck: Ik denk dat het dit jaar moeilijk wordt. We zitten een beetje in een dipje. Tom Boonen had vorig jaar een superjaar, maar nu slaat het tegen. Ik denk dat hij door zijn elleboogblessure te veel tijd heeft verloren om nog in orde te komen. Het niveau is tegenwoordig zo hoog dat je je nauwelijks een misstap kunt permitteren. Wat dat betreft is wielrennen de hardste sport ter wereld: je maakt geen kans als je niet 100 procent bent.

Het volledige interview met Edwig Van Hooydonck, over wielrennen vroeger en nu, leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content